Amazon otevře netradiční kadeřnický salon v Londýně. Putin hrozí Západu

Americká internetová společnost Amazon expanduje do netradičního sektoru. Firma si v Londýně otevře své první kadeřnictví.

Americká internetová společnost Amazon expanduje do netradičního sektoru. Firma si v Londýně otevře své první kadeřnictví. Zdroj: e15

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu varoval Západ před „překročením červené čáry“.
Joe Biden se podle agentury Bloomberg chystá o víkendu uznat turecké vyvražďování Arménů z let 1915 až 1918 za genocidu. USA tak naposledy učinily v osmdesátých letech minulého století.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Putin varoval západní země

Ruský prezident Vladimir Putin ve svém včerejším projevu před federálním shromážděním varoval Západ, aby „nepřekročil červenou čáru“. Rusko podle něj nechce spálit mosty, ale na provokace ze strany svých rivalů odpoví tvrdě a rychle. Putin dále kritizoval západní státy za protiruské sankce a údajnou přípravu státních převratů v ruském okolí. Jmenovitě zmínil například Bělorusko, kde od loňského roku stále probíhají protesty za odstoupení autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka, který je nejbližším spojencem Moskvy. Rusko tento týden také v důsledku ochladnutí vztahů se Západem oznámilo záměr opustit k roku 2025 Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Země si chce vybudovat svou vlastní.   

Biden se chystá popudit Turecko

Vedle zhoršených vztahů mezi Ruskem a Západem se v poslední době vyhrocuje rovněž komunikace Spojených států s Tureckem. Agentura Bloomberg dnes ráno uvedla, že Joe Biden by mohl coby první prezident USA od Ronalda Reagana oficiálně uznat vyvražďování Arménů Turky v letech 1915 až 1918 za genocidu. Arménie si bude danou událost připomínat tuto sobotu. Pokud to Biden skutečně udělá, zcela jistě na sebe přivolá hněv Ankary, píše agentura. Americko-turecké vztahy jsou přitom napjaté již delší dobu kvůli tureckému záměru nakoupit vojenskou techniku od Ruska.    

Z trhů a burz 

Akciové trhy se vrátily k růstu

Akcie ve Spojených státech ve středu napravily ztráty z předchozího dne. Investory povzbudily především pozitivní čtvrtletní hospodářské výsledky většiny firem z indexu S&P 500. Ten se včera celkově zvýšil o 0,93 procenta, stejně jako benchmark Dow Jones. Nasdaq Composite zpevnil o 1,19 procenta. Optimismus se z USA přelil i na burzy v západní Evropě. Celoevropský index STOXX Europe 600 posílil o 0,65 procenta. Britský FTSE 100 přidal 0,52 procenta. Německý DAX vyrostl o 0,44 procenta a francouzský CAC 40 uzavřel obchodování v zisku 0,74 procenta.   

Netradiční podnik Amazonu

Americký internetový gigant Amazon expanduje do nového sektoru. Společnost v nadcházejících týdnech otevře v Londýně svůj první kadeřnický salon, informuje britská BBC. Podnik, který bude stát ve čtvrti Spitalfields ve východní části města, bude navíc vybaven unikátními moderními technologiemi. Zákazníci či zákaznice si například mohou koupit veškeré produkty k úpravě vlasů přes digitální platformy Amazonu. K dispozici budou mít také tablety s digitálními časopisy. Podle firmy se zatím jedná o experiment a technologický gigant v tuto chvíli nemá v plánu otevírat další salony v jiných lokalitách.     

Tweet dne

Nový český ministr zahraničí Jakub Kulhánek nastínil, jak hodlá postupovat v současné diplomatické roztržce Prahy s Moskvou. 

Stane se dnes

  • Koná se virtuální summit ke klimatickým změnám, který pořádají Spojené státy. Kromě šéfa Bílého domu Bidena na něm vystoupí lídři Číny, Ruska, Německa, Indie nebo Brazílie, promluvit má také papež František.
  • V Belgii začíná soud se sedmi osobami a čtyřmi firmami podezřelými v případu kontaminace vajec jedovatým pesticidem fipronil z roku 2017. Kauza tehdy zasáhla i český trh.
  • Evropská komise zveřejní předběžnou zprávu o vývoji spotřebitelské důvěry v zemích Evropské unie za duben.
  • Zasedá Rada guvernérů Evropské centrální banky. Bude se zabývat měnovou politikou EU.
  • Své hospodářské výsledky za první čtvrtletí dnes oznámí například jihokorejská automobilka Hyundai Motor nebo americká letecká společnost American Airlines.