Američané dokončili stavbu protiraketové základny v Rumunsku

Spojené státy a Rumunsko potvrdily dokončení protiraketové základny jižně od Bukurešti. Zařízení má být součástí obranného štítu chránícího americké spojence v Evropě před íránskými raketami. Americký velvyslanec v Rumunsku Hans Klemm a rumunský ministr zahraničí Lazar Comanescu během slavnostního ceremoniálu zopakovali, že základna není namířena proti Rusku, které proti ní protestovalo.

Silný radar, komunikační zařízení i samotné protirakety byly na základně Deveselu předány velitelům a podle agentury Reuters budou připraveny k bojovému použití na začátku příštího roku. Na budování základny se pracovalo rok. Její dokončení uspíšil nedávný úspěšný test obdobného systému na pobřeží Havajských ostrovů. „Systém je nyní připraven k ochraně jižní Evropy před ohrožením z Íránu, pokud se tato země rozhodne porušit platné dohody,“ řekl novinářům Riki Ellison z nevládní americké Aliance za raketovou obranu.

Spojené státy disponují čtyřmi protiraketovými bateriemi na základně Rota ve Španělsku a čtyřmi na lodích v Perském zálivu. “(Systém) není, a opakuji není, namířen proti Rusku, a ani není schopen Rusko ohrozit,“ řekl Klemm. „Vysvětlili jsme to Rusům při mnoha příležitostech, a přesto Rusko adresovalo výhružná prohlášení především těm spojencům, kteří se podíleli na budování systému,“ dodal. Comanescu řekl, že zařízení je čistě defenzivní a má mít odstrašující charakter.

Systém není, a opakuji není, namířen proti Rusku, a ani není schopen Rusko ohrozit

Plány na vybudování protiraketové obrany v Evropě ohlásil ještě předchozí americký prezident George Bush; původně počítaly s radarem v Česku a základnou v Polsku. K jejich úpravě došlo za současného prezidenta Baracka Obamy. Nynější projekt počítá s tím, že protiraketové prostředky a radary by měly být do roku 2018 rozmístěny také v Polsku a později v Turecku.

Základna v Rumunsku byla dokončena v době, kdy americká vláda jedná o tom, jak reagovat na íránský test balistické rakety letos v říjnu, který byl porušením rezolucí OSN. Zkouška navíc vzbudila mezi některými americkými zákonodárci obavy ohledně nedávné dohody západních mocností a Teheránu o omezení jeho jaderného programu výměnou za zrušení sankcí. Spojené státy dnes přitom oznámily, že část sankcí možná zruší už v lednu.