Američané na Ukrajině trénují vojáky, Pentagon odmítá obavy Moskvy

Zahájení výcviku ukrajinských jednotek

Zahájení výcviku ukrajinských jednotek Zdroj: ctk

Výsadkáři americké armády v pondělí začali s výcvikem malých jednotek ukrajinské Národní gardy. Rusko varuje, že akce může ohrozit křehké příměří na východě země.

Mluvčí Pentagonu plukovník Steve Warren oznámil, že na dlouho plánované cvičení bylo povoláno tři sta členů 173. výsadkové brigády ze základny v severoitalské Vicenze. Mají za úkol trénovat stejný počet ukrajinských vojáků ve třech dvouměsíčních cyklech, a celkem tak vyškolit devět set gardistů.

Trénink zahrnuje celou škálu dovedností od lékařské pomoci či evakuace raněných až po střelbu a taktické přesuny v rámci malého útvaru, doplnil Warren. Obavy Moskvy odmítl jako neopodstatněné.

„Řekl bych, že jestli někdo destabilizuje situaci na Ukrajině, je to právě Rusko. To ono stále pokračuje v dodávkách smrtících zbraní a posílá své bojové jednotky na Ukrajinu,“ dodal s tím, že výcvik je zaměřen na obranu a na pomoc civilistům, jako příklad uvedl zneškodňování výbušnin.

Kyjev se chystá na májové oslavy
Ukrajinská vláda chystá masivní bezpečnostní opatření kvůli obavám z útoků separatistů během květnových oslav 70. výročí konce druhé světové války. Úřady hodlají povolat desítky tisíc policistů, aby hlídkovali v ulicích a střežili citlivé objekty včetně jaderných elektráren. Premiér Arsenij Jaceňuk varoval, že Moskva investuje mnoho peněz do propagandy, aby rozněcovala nepokoje. „Rusku a jeho teroristům nelze věřit ani slovo,“ prohlásil. „Jsme připraveni zajistit klid.“

Spojené státy s výcvikovou misí, nazvanou Neohrožený ochránce, otálely několik týdnů, protože údajně nechtěly zvyšovat napětí na východě země, kde je dohodnuté příměří téměř denně porušováno.

Amerika Ukrajině slíbila vojenskou pomoc v hodnotě zhruba 70 milionů eur. Jde o nesmrtící vybavení, jako jsou obrněná vozidla, neprůstřelné vesty nebo přístroje pro noční vidění. Kromě USA poskytla ukrajinské armádě své experty i Velká Británie a až dvě stě instruktorů se zavázala poslat Kanada. „Toto není jen válka o nezávislost Ukrajiny, ale i boj za svobodu a demokracii v Evropě a celém světě,“ prohlásil při zahájení cvičení prezident Petro Porošenko.

Americký Kongres se už dříve snažil prezidenta Baracka Obamu přimět, aby vyhověl žádosti Kyjeva o dodání útočných zbraní, ten však tlaku odolal. Zdůvodnil to mimo jiné tím, že by Rusko mělo o to větší důvod se do konfliktu zaplétat.

Viceprezident Spojených států Joe Biden během pondělního rozhovoru s prezidentem Porošenkem přislíbil poskytnout
dalších sedmnáct milionů dolarů na pomoc lidem ve válkou zasažených oblastech východní Ukrajiny.