Američané prý špehovali i francouzské diplomaty a arabské novináře

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) cíleně špehovala francouzské diplomaty působící ve Spojených státech, jakož i katarskou televizi Al-Džazíra. S novým odhalením přišel německý týdeník Der Spiegel.

Podle „přísně tajného“ dokumentu NSA z června 2010, vyneseného bývalým spolupracovníkem agentury Edwardem Snowdenem, se terčem sledování staly francouzské zastupitelské úřady v New Yorku a Washingtonu. Americkou agenturu zajímala především počítačová síť propojující ambasády a konzuláty s pařížským ústředím - a v tomto směru NSA prý „uspěla“.

NSA se podle magazínu také zajímala o zvláště pečlivě chráněnou interní komunikaci televize Al-Džazíra - a nakonec prý byla s to číst vzkazy „zajímavých objektů“ v arabštině, alespoň podle hlášení z analytického střediska NSA z března 2006. Za jakým účelem a jak vlastně dlouho byli novináři a jejich šéfové sledováni, není známo.

Der Spiegel již dříve s odvoláním na dokumenty od Snowdena informoval o průniku NSA do newyorského sídla OSN v létě 2012 či o špehování Evropské unie.

Snowden, který prozradil tajný americký program sledování internetové a telefonické komunikace milionů lidí v globálním měřítku, mezitím získal dočasný azyl v Rusku. V USA ho federální soud v Alexandrii u Washingtonu obvinil ze špionáže, za kterou hrozí až 30 let vězení.