Američané se chystají na daňovou reformu, systém se dočká zjednodušení

V USA evakuovali budovu Kapitolu

V USA evakuovali budovu Kapitolu Zdroj: profimedia.cz

Je Donald Trump potomkem šíleného vraha a kanibala?
Donald Trump
Sebevědomí republikánů ohledně očekávaného úspěchu v listopadových volbách do Kongresu roste. K možnosti, že se jim podaří získat ve Sněmovně reprezentantů většinu, se v poslední době kloní i někteří analytici. Eventualitu vítězství rivalů překvapivě před několika dny připustil i Bílý dům.
Kapitol, sídlo vlády USA
5
Fotogalerie

Republikánská strana dnes ve Sněmovně reprezentantů USA s denním zpožděním představila návrh první daňové reformy po třiceti letech. Předložený návrh americký daňový systém zjednodušuje, krátí daně firmám i střední třídě a postupně chce odbourat daň z nemovitostí, informují světové agentury. Republikáni se ale vzdali snahy o fiskální disciplínu, protože pokud by byl jejich návrh schválen, zvýšil by se v příštím desetiletí státní dluh Spojených států o 1,5 bilionu dolarů (33 bilionů korun). Ten přitom v současnosti přesahuje 20 bilionů dolarů.

Plán snižuje počet daňových pásem pro jednotlivce ze sedmi na tři nebo čtyři, daňové sazby by činily 12 procent, 25 procent, 35 procent, další kategorie teprve může být stanovena. Daňový systém dozná značného zjednodušení, takže většina lidí by měla být schopna podat své daňové přiznání na formuláři o velikosti pohlednice.

Plán navrhuje snížení sazby daně z příjmů právnických osob z 35 procent na 20 procent, což byl požadavek amerického prezidenta Donalda Trumpa. Zároveň ruší dědickou daň z milionových majetků, čímž prospěje bohatým Američanům.

Demokraté si opakovaně stěžovali, že republikánské návrhy příliš přejí podnikání a bohatým a odporují Trumpovým slibům, že přinese daňovou úlevu a ekonomický rozkvět americké zkoušené střední třídě.

Republikáni zdůrazňují, že stávající daňový systém je zastaralý a naléhavě potřebuje zásadní změnu, neboť má negativní dopad na konkurenceschopnost amerických firem a některé vyhání do zahraničí. Přestože ovládají Bílý dům i Kongres, za Trumpovy éry se jim dosud nepodařilo prosadit žádnou větší legislativní změnu.