Americká imigrační reforma vytáhla demonstranty do ulic

Demonstrace imigrantů před Bílým domem

Demonstrace imigrantů před Bílým domem Zdroj: ctk/ap

Tisícovky demonstrantů se sešly ve Washingtonu před Kapitolem na podporu zákona o cestě k občanství, který by zlegalizoval pobyt odhadem jedenácti milionů lidí, kteří pobývají ve Spojených státech nelegálně. Imigrační reformu tento týden projednávají američtí zákonodárci v Kongresu.

Organizátoři série protestů po celých Spojených státech doufají, že se jim podaří vytvořit pocit nevyhnutelnosti imigrační reformy, zvláště po loňských prezidentských volbách, které podtrhly rostoucí vliv hispánských voličů. Skupina senátorů v těchto dnech finalizuje kompromisní návrh imigračního zákona, který by měl dát takzvaným ilegálům první širokou amnestii od roku 1986. Konečný návrh by měl být zveřejněn příští týden.

Pozitivního přijetí od čistě hispánského davu, nad kterým vlají vlajky všech myslitelných latinskoamerických států, se dostala demokratickému senátorovi za New Jersey Robertu Menendezovi, který je jeden z osmi zákonodárců pracujících na kompromisním návrhu. Menendez za jásotu shromážděných přistěhovalců předpověděl, že právě dokončovaný senátorský návrh by se mohl stát platným zákonem ještě do konce letošního roku. „Je to v národním zájmu, v ekonomickém zájmu Spojených států a v zájmu bezpečnosti Spojených států,“ řekl Menendez, který popsal, jak přistěhovalci pracují na ovocných farmách, škubou kuřata či se starají o důchodce.

Řada z účastníků protestní akce hovořila, jakoby historie byla na jejich straně. „Tohle už jsme zažili,“ hlásal Gustavo Torres, šéf neziskové organizace Casa of Maryland, která lobuje za zájmy přistěhovalců z latinské Ameriky, natěsnanému davu na trávníku na západ o Kapitolu. „Nyní jsme ale jiní a Washington je jiný. Politici nás už nemohou ignorovat, budou z nás občané a budeme volit,“ dodal Torres.

Demonstranté do Washingtonu přijeli autobusy z celé země. Podle transparentů mezi nimi byli například pracovníci z kalifornských farem či uklízečky z Alabamy. Felipe Herrera, stavební dělník z Arkansasu, připomněl, že zpráva, kterou mají pro Kongres, je prostá: „Pracujeme, platíme daně, posíláme naše děti do škol a za to chceme férové zacházení.“ Herrera také připomněl, proč by Republikáni měli imigrační reformu podpořit. „Loni spousta latinos volila Demokraty a Republikáni vidí, že to potřebují zvrátit,“ dodal.