Americká policie dopadla střelce z kostela, pistoli dostal k narozeninám

Policie po střelbě v americkém Charlestonu

Policie po střelbě v americkém Charlestonu Zdroj: ctk/AP

Devět lidí zastřelil v noci na dnešek v historickém kostele černošské evangelické komunity v Jižní Karolině jednadvacetiletý běloch. Dylanna Roofa, pachatele zločinu v americkém městě Charlestonu, nedlouho po střelbě policisté zadrželi v sousedním státě Severní Karolína. Podle šéfa místní policie Gregoryho Mullena šlo o zločin z nenávisti. Prezident Barack Obama v reakci na vraždění znovu vyzval k celospolečenské debatě o střelných zbraních.

Střelec byl dopaden na upozornění obyvatel, zadržen byl v automobilu ve městě Shelby a zatčení se nevzpíral, uvedl Mullen. Jeho dopadení předcházelo upozornění jednoho z místních obyvatel. Policie je přesvědčena, že Roof jednal sám a komplice neměl. Zbraň prý dostal od otce k narozeninám.

Obama v prohlášení vyzval k debatě o střelných zbraních v USA. Prezident si posteskl, že prohlášení podobná dnešnímu musí vydávat až příliš často. „Nevinní lidé byli znovu zabiti, protože kdosi, kdo chtěl způsobit bolest, neváhal vzít do ruky zbraň,“ řekl Obama.

„Nechť je jasno: Musíme přiznat, že násilnosti tohoto typu se v jiných vyspělých zemích nedějí,“ dodal a vyzval k nové celospolečenské debatě o zacházení se střelnými zbraněmi. Americká společnost podle něj jako celek musí změnit způsob, jakým o násilném použití zbraní smýšlí. Prezident oznámil, že on sám i jeho manželka Michelle pastora usmrceného v Jižní Karolině znali.

Dylann Roof, podezřelý ze střelby v americkém CharlestonuDylann Roof, podezřelý ze střelby v americkém Charlestonu | ctk/APDylann Roof

Střelba se z kostela Africké metodistické episkopální církve v centru Charlestonu ozvala ve středu večer kolem deváté hodiny místního času (dnes 03:00 SELČ). Uvnitř bylo v tu chvíli podle stanice CNN včetně střelce 13 lidí. Osm lidí zemřelo podle Mullena na místě. Dva lidi byli z kostela převezeni do nemocnice, přičemž jeden z nich svým zraněním podlehl. Dva další střelbu přežili bez zranění.

O život přišli tři muži a šest žen. Mezi oběťmi je podle amerických médií také jednačtyřicetiletý pastor kostela Clementa Pinckney, který byl zároveň demokratickým senátorem v jihokarolínském zákonodárném sboru.

Podle informace přeživších návštěvníků kostela vrah během hrůzné scény nabil svou zbraň pětkrát. Duchovni Pinckney se údajně pokoušel s ním hovořit. Roof mu prý jen řekl: „Musím to udělat. Znásilňujete naše ženy a vzali jste nám zemi.“

Zločin z nenávisti

Ministerstvo spravedlnosti dnes oznámilo, že spolu s Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI) a federální prokuraturou bude střelbu vyšetřovat jako zločin z nenávisti. Podle ministryně spravedlnosti Loretty Lynchové se nyní vyšetřovatelé zaměří na motivy Roofova činu a pozadí střelby v Charlestonu. Zatím nebylo rozhodnuto, zda případ bude soudit stát Jižní Karolína nebo federální soud.

V kostele, který v Charlestonu stojí od roku 1816, kdy dali místní černoši dohromady vlastní kongregaci, se jako každou středu večer konalo studium bible.