Americké domácnosti jsou nejbohatší v historii, nerovnost však roste

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Ed Uthman via Wikimedia Commons (CC BY SA 3.0)

Čistý majetek amerických domácností a neziskových organizací, které Fed sleduje dohromady, loni vzrostl o 14 procent na 80,7 bilionu dolarů. To je nejvyšší hodnota v historii. Rozmnožení majetku Američanů pomohly rostoucí ceny nemovitostí a také akcií. Čistý majetek zahrnuje hodnotu nemovitostí, cenných papírů a další aktiva očištěná o veškerý dluh. Čísla zatím nereflektují propad akciových trhů na počátku roku.

Podle Fedu se Američané již zotavili ze škod, které na jejich bohatství napáchalo splasknutí nemovitostní bubliny a následná krize mezi lety 2007 a 2009. Oživení však minulo středněa nízkopříjmové skupiny.

Zpráva sleduje pouze celkový majetek a nezkoumá jeho rozložení ve společnosti. Jiné studie ale ukazují, že nerovnost v distribuci bohatství se zvětšuje. „To by vysvětlovalo, že majetek domácností roste, ale spotřebitelské výdaje tomu neodpovídají, uvedl William Emmons, ekonom v saintlouiském Fedu.

Rozmnožení majetku Američanů pomohly rostoucí ceny akcií a nemovitostí.

Finanční krize rozdíly v příjmech prohloubila. Zatímco americké domácnosti v průměru bohatnou, dopad na ekonomiku zůstane podle Fedu omezen do doby, než růst bohatství zasáhne více lidí. Podle nedávné studie ING to odnesli především mladí lidé. Už tak značný rozdíl v příjmech Američanů ve věku 16 až 24 let oproti starším 65 let se v letech 2007 až 2013 zvýšil o 23 procent.

V eurozóně to bylo „jen“ devět procent. Podle Fedu rodiny pod 40 let získaly zpět jen asi třetinu toho, o co přišly během finanční krize. Lidé ve středním a vyšším věku ztráty již smazali.