Americké firmy sedí na penězích, investice brzdí nejistota

investice

investice Zdroj: Otcderivativeslaw.com

Americké firmy ani téměř tři roky po nejhlubší poválečné recesi nepřestávají být opatrné a nadále se příliš nepouštějí do investic. Na účtech firem se stále hromadí hotovost a nyní se pohybuje na rekordních úrovních kolem tří bilionů dolarů. Důvodem je nejistý výhled, zejména kvůli evropské dluhové krizi, ale i letošním prezidentským volbám ve Spojených státech.

Podle Stefana Seliga z Bank of America přitom firmy z těchto prostředků vzhledem k nízkým úrokovým sazbám nic nemají. „Jsou prakticky bez výnosů, což vytváří tlak na to, aby ty peníze uvolnily,“ řekl na setkání se zahraničními novináři Selig, jenž má v bance na starost fúze a akvizice. Firmy jsou ale přesto opatrné, což se projevuje i v jeho oboru.

„Čekali jsme, že letos budeme mít hodně práce, místo toho začátek roku bohužel příliš aktivity nepřinesl,“ uvedl. Firmy podle něj zatím nemají velký zájem o převzetí jiných společností, přestože jim nahrávají i další faktory, jako je dostatek levných úvěrů či pomalý růst ekonomiky. Nejistota v ekonomice je ale zřejmě příliš velká.

Podle ekonoma Petera Fishera z investiční společnosti BlackRock přitom větší ochota firem vynakládat nashromážděné peníze například na investice může představovat růstový impulz pro americké hospodářství. Nyní dvě třetiny růstu americké ekonomiky představuje spotřeba domácností.

Ty se ale potýkají jednak s dluhy z minulosti, jednak s malým růstem příjmů. Podle Fishera tak není příliš představitelné, že díky spotřebě domácností americké hospodářství poroste vyšší tempem než o dvě procenta ročně. „Příležitostí k rychlejšímu růstu by pro nás bylo, pokud by se nám podařilo urychlit investice podniků,“ podotkl.

Ze slov hlavního ekonoma společnosti Morgan Stanley pro americký trh Vincenta Reinharta nicméně vyplývá, že v dohledné době něco takového nelze očekávat. I podle něj jsou firmy zdrženlivé kvůli současné nejistotě ve světě, ale i na domácí scéně, kdy například kvůli patu ve Washingtonu nevědí, jaký příští rok budou platit daně. Svou roli může hrát i to, že podniky nemají k dispozici dostatek vhodných investičních projektů.

Nejpravděpodobnější tak zatím je, že firmy značné finanční prostředky, jimiž disponují, využijí ke zpětnému nákupu akcií či na výplaty dividend akcionářům. „Jednou z věcí, kterou nyní pozorujeme u podniků je silné zaměření na vrácení kapitálu akcionářům,“ potvrzuje Selig. Příkladem může být například společnost Apple, jež nedávno oznámila, že takto použije část ze své téměř stomiliardové hotovosti.