Americké firmy svým zaměstnancům vnucují Romneyho

Předvolební billboard republikánů

Předvolební billboard republikánů Zdroj: profimedia.cz

Řada šéfů velkých amerických firem radí svým zaměstnancům, jak se rozhodnout v nacházejících prezidentských volbách. Pokud nezvolí republikána Mitta Romneyho, bude to prý mít následky.

Milionář David Siegel své impérium postavil na prodeji a pronájmu hotelových komplexů. Jeho podnik mu ale nyní dělá starosti. Zatímco před čtyřmi lety rostla firma Westgate tempem 20 procent za rok a měla 12 tisíc zaměstnanců, nyní jich má jen sedm tisíc. Na vině ovšem není realitní krize, ale prezident Barack Obama se svou „pochybnou politikou“, tvrdí Siegel.

Aby zabránil pokračování této katastrofy, obrátil se Siegel na své zaměstnance. V emailu jim zcela otevřeně hrozí propouštěním, pokud Obama v listopadu obhájí svou funkci. „Pokud budou na mě či mou firmu uvaleny nové daně, nemám jinou volbu než tento podnik dále zmenšit,“ napsal. Siegel podle vlastních slov nebude podporovat žádný systém, „který bere produktivním a dává neproduktivním“. Dopis se objevil na serveru gawker.com a Siegel jeho pravost potvrdil.

Majitel Westgate není jediným americkým podnikatelem, kterým svým zaměstnancům více či méně otevřeně radí, jak mají volit. Murray Energy Company z Ohia dokonce zašla tak daleko, že svým horníkům nařídila účast na předvolebním mítinku Mitta Romneyho. Ohio je přitom státem, kde by se podle politologů mohlo rozhodovat o výsledcích celých voleb.

Siegel: Bushe jsem do funkce dostal já

Do boje za svého kandidáta se zapojili i majitelé energetického gigantu Koch Industries, bratři David a Charles Kochové. Jak o víkendu napsal magazín In These Times, svým 45 tisícům zaměstnanců poslali email s letáky kritizujícími Baracka Obamu. „Pokud zvolíme kandidáta, který chce utratit stovky miliard půjčených peněz…mnoho z našich zaměstnanců a dodavatelů ponese následky včetně zvýšení cen pohonných hmot, zběsilé inflace a dalších problémů,“ uvádí průvodní dopis k plakátům. Kochové patří k dlouhodobým sponzorům republikánů. Na stranu Romneyho se staví i realitní magnát Donald Trump či majitel řetězce kasin Sheldon Adelson.

Na americké mediální scéně vyvolaly Siegelovy emaily minulý týden pozdvižení. „Nikomu nevyhrožuji,“ hájil své počínání v televizní stanici Fox News. Zároveň ale připustil, že se snaží ovlivnit hlasování svých zaměstnanců. Na výsledcích voleb totiž záleží jejich osud. „Jsem jako jejich matka. Vím, co je dobré pro jejich budoucnost,“ dodal.

To Siegel zjevně věděl už během prezidentských voleb v roce 2000. Tehdy své floridské zaměstnance varoval před kandidátem demokratů Alem Gorem. Na Floridě vyhrál George W. Bush rozdílem 527 hlasů a vítězství v tomto státě jej vyneslo až do Bílého domu. „Vítězství Bushe jsem umožnil já osobně,“ prohlásil tehdy.

Pokud by přes jeho úsilí volby vyhrál Obama, má Siegel plán B. „Najdete mě v Karibiku, na pláži pod palmou. V klidu, bez zaměstnanců, o které bych se musel starat,“ uzavírá svůj email.