Americké podniky dostaly zákaz prodeje součástek čínské společnosti ZTE

ZTE

ZTE Zdroj: profimedia.cz

ZTE
ZTE
3
Fotogalerie

Ministerstvo obchodu USA zakázalo americkým podnikům prodávat součástky přednímu čínskému výrobci telekomunikačních zařízení ZTE. Zákaz podle ministerstva souvisí s kauzou nelegálních dodávek amerického zboží a technologií do Íránu. Americké podniky podle odhadů dodávají 25 až 30 procent součástek využívaných v zařízeních ZTE, uvedla agentura Reuters.

Společnost ZTE loni před soudem v Texasu přiznala, že dodávkami amerického zboží a technologií do Íránu porušovala americké sankce. Přiznání bylo součástí dohody s americkými úřady, v jejímž rámci musela firma na pokutách zaplatit 890 milionů dolarů (přes 18 miliard korun).

Za nynějším zákazem stojí podle zdrojů agentury Reuters porušení některých podmínek dohody. Čínská firma údajně nedostála svému slibu ohledně potrestání 35 zaměstnanců. Zákaz podle Reuters pravděpodobně zvýší nynější napětí v obchodních vztazích mezi Washingtonem a Pekingem.

Pět let trvající vyšetřování zjistilo, že ZTE osnovala spiknutí, aby se vyhnula americkému embargu. Kupovala americké součástky, instalovala je do svých zařízení a nelegálně je posílala do Íránu. Firma vymyslela důmyslný systém, aby nelegální aktivity ukryla.

Americké ministerstvo obchodu zahájilo vyšetřování čínské firmy v roce 2012 po zprávě agentury Reuters, že ZTE podepsala kontrakty za miliony dolarů na dodávky hardwaru a softwaru od některých známých amerických technologických firem největšímu íránskému telekomunikačnímu operátorovi. ZTE se dohodla na přiznání viny poté, co americké ministerstvo obchodu podniklo kroky, u kterých hrozilo odříznutí firmy od globálního dodavatelského řetězce.