Americký viceprezident se omlouvá spojencům USA za své výroky

Joe Biden

Joe Biden Zdroj: ctk

Americký viceprezident Joe Biden se musí omlouvat spojencům Spojených států za své výroky týkající se situace v Sýrii. O víkendu již volal zástupcům Turecka a Spojených arabských emirátů, nyní se snaží spojit i s představiteli Saúdské Arábie, napsal americký deník The New York Times. Spojence rozhněval, když uvedl, že v Sýrii podporovaly extremistické skupiny.

Vše začalo minulý týden ve čtvrtek při debatě na Harvardově univerzitě, kdy Biden poněkud nerozvážně odpověděl na otázku jednoho ze studentů. Konkrétně řekl, že největším problémem USA v souvislosti ze vzestupem hnutí Islámský stát „jsou naši spojenci“. A jmenoval Turecko, které dovolilo zahraničním bojovníkům, aby se dostali do Sýrie, a rovněž Spojené arabské emiráty a Saúdskou Arábii, které prý společně s Ankarou posílaly zbraně a další pomoc syrským rebelům bez ohledu na to, kde skončí. A tyto zbraně se pak dostaly do rukou radikálů z fronty An-Nusra, teroristů z Al-Káidy a dalších extremistických skupin.

Pobouřené reakce spojenců, kteří jsou nyní součástí koalice bojující proti islamistům, na sebe nenechaly dlouho čekat a americký viceprezident byl donucen všem zavolat a omluvit se. Bílý dům se nicméně za Bidena postavil. „Viceprezident je člověk, který má dost charakteru na to, aby přiznal, že udělal chybu,“ uvedl mluvčí Bílého domu Josh Earnest. “(Biden) zůstává klíčovým členem prezidentova bezpečnostního týmu. Má desítky let zkušeností s jednáním s vůdci po celém světě. A prezident je rád, že se může spoléhat na jeho rady, když musíme čelit velkému množství výzev v souvislosti s americkou národní bezpečností,“ dodal mluvčí.

Na druhou stranu, pokud jde o obsah Bidenových tvrzení, Obamův mluvčí neřekl, že by viceprezident neměl pravdu. Viceprezidentova slova totiž nebyla úplně nepřesná, poznamenal deník The New York Times. USA již několik měsíců tlačí na Turecko, aby zabránilo pronikání islamistických bojovníků do Sýrie. A odborníci se shodují na tom, že pomoc ze zemí Perského zálivu se v Sýrii dostala do rukou extremistů.

Výroky na hraně se prezentoval i Obama

I samotný prezident Obama v srpnu poznamenal, že arabské země sousedící se Sýrií podporují různé extremistické skupiny jen proto, že je pro ně nejdůležitější fakt, že bojují proti režimu prezidenta Bašára Asada. Tehdy ale žádný konkrétní stát nejmenoval.

„Existují faktické chyby a politické chyby,“ myslí si expert na Sýrii Andrew J. Tabler. „A toto je politická chyba,“ dodal. Problémem je totiž zejména načasování Bidenových poznámek vzhledem k tomu, jak křehká je arabská koalice, kterou dal prezident Obama dohromady, aby společně zasáhli proti islamistům z hnutí Islámský stát. V kampani USA pomáhá pět arabských spojenců - Jordánsko, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Katar a Bahrajn.