Američtí farmáři tlačí na Kongres kvůli obnovení obchodu s Kubou

Sbližování USA a Kuby láká nejen americké farmáře, ale cestovní ruch.

Sbližování USA a Kuby láká nejen americké farmáře, ale cestovní ruch. Zdroj: ctk

Američtí farmáři a potravináři volají po plném obnovení obchodu s Kubou. Příležitosti na ostrově vidí i turistický ruch a další odvětví. Skeptici však varují, že zrušení embarga potrvá a nemusí znamenat slibovaný přínos.

Bílý dům v prosinci oznámil záměr normalizovat vztahy zemí a jednat s Kongresem o zrušení obchodního embarga. Havana projevila ochotu ke změnám propouštěním politických vězňů. Podle včerejších zpráv už je na svobodě všech slibovaných 53 lidí.

Nic netrvá věčně

Havanské nábřeží zakonzervované v padesátých letech minulého století může brzy změnit tvář Na Kubě se zakrátko uskuteční jednání o otevření ambasády USA. Součástí americké návštěvy bude i obchodní delegace.

Ostrov s jedenácti miliony obyvatel a HDP poloviny Západní Virginie není velkým soustem, pro některé společnosti je však přitažlivý. Dováží osmdesát procent potravin, v roce 2012 hodnota importu dosáhla 1,7 miliardy dolarů. Americké společnosti mají na tento trh přístup díky humanitární výjimce, kvůli omezením však v poslední době nejsou konkurenceschopné. Pokud překážky padnou, bude jim nahrávat geografická blízkost, díky které by mohly vytlačit například dodavatele z Brazílie či Číny.

Karibská země dováží osmdesát procent potravin, což ročně představuje téměř dvě miliardy dolarů. Dodavatelům z USA nahrává geografická blízkost

Zemědělské firmy společně lobbují za zrušení embarga. „Změny v americké politice vůči Kubě mohou podpořit ekonomický růst a blahobyt obou zemí,“ tvrdí Devry Boughner Vorwerk, šéf nového sdružení třicítky zemědělských organizací a firem. Jeho zástupci však připouštějí, že zlomit republikánský odpor nějaký čas potrvá.

Proti neochotě zákonodárců se jim bude lépe bojovat, pokud Havana podnikne další kroky směrem k demokracii. Bílý dům na ni chce působit prostřednictvím Mexika a dalších zemí v regionu.

Příležitosti na ostrově vidí i turistický a stavební průmysl či firmy, jež by mohly zlepšit telekomunikační infrastrukturu. Skeptici ale nevěří, že Havana umožní Američanům poskytovat internetové a mobilní služby kvůli možné špionáži. „Kubánská vláda dovolí pouze to, o čem bude přesvědčena, že může kontrolovat,“ řekl The Washington Post John Kavulich z Americko-kubánské obchodní a hospodářské rady.

Po ostrově pošilhává Hollywood
Oteplování vztahů sleduje i Hollywood. Po uvolnění embarga by na Kubě mohl nastat natáčecí boom. „Díky teplému klimatu, plážím a nízkým nákladům bude země táhnout filmové a televizní producenty. Filmaři budou hledat místa pro natáčení bez husté dopravy, rušivých přihlížejících a přísných norem na ochranu životního prostředí,“ řekl stanici Fox News expert na PR Gene Grabowski. Odborníci podotýkají, že zastaralá infrastruktura může posloužit pro historické filmy, zároveň však představuje technické potíže.