Američtí republikáni chtějí omezit moc nejvyššího soudu

Budova Nejvyššího soud USA

Budova Nejvyššího soud USA Zdroj: wikimedia.org

Pokud některý z republikánských kandidátů vyhraje příští prezidentské volby v USA, omezí pravděpodobně pravomoci nejvyššího soudu. Ten je straně trnem v oku kvůli své podpoře sekularizace společnosti, obhajuje také legalizaci potratů a homosexuálních sňatků.

Kampaň proti soudu vede hlavně prezidentský kandidát Newt Gingrich. Ten nedávno prohlásil, že pokud se stane příštím americkým prezidentem, bude ignorovat ta rozhodnutí soudu, která se mu nebudou líbit.

Podle agentury Bloomberg se k tažení proti americké poslední soudní instanci postupně přidávají i další republikánští uchazeči o pozici hlavy státu. Rick Perry vyzval k omezení moci nejvyššího soudu. Michele Bachmannová by soud ráda konfrontovala kvůli jeho podpoře legálních potratů. A Ron Paul by nejraději zakázal všem federálním soudům rozhodovat o případech týkajících se homosexuálních manželství, víry a potratů.

3. ledna 2012 totiž propukne šňůra stranických primárek, které vyberou soupeře pro Baracka Obamu. Kandidáti se poprvé utkají v konzervativní Iowě. Místní vláda přitom loni sesadila tři členy místního nejvyššího soudu, kteří v roce 2009 podpořili legalizaci manželských svazků homosexuálních párů. Kandidáti doufají, že jim konzervativní postoje pomohou získat hlasy voličů.

Pro Gingriche, který je spolu s Mittem Romneym považován za favorita republikánského hlasování, je ale nejvyšší soud hlavním tématem předvolební kampaně. Nedávno například řekl reportérům, že „už má dost elitistických soudců, kteří prosazují sekularismus a od základů tím mění americkou ústavu“. Dodal, že soudci by se měli zpovídat ze svých „antiamerických“ rozhodnutí před Kongresem.

O omezení nejvyššího soudu se naposledy před téměř půlstoletím pokusil prezident Richard Nixon, jeho snaha se ale nesetkala s úspěchem.