Američtí zpravodajci si stěžují: Prozrazení Prism dává teroristům náskok

Edward Snowden

Edward Snowden Zdroj: ctk

Americké zpravodajské služby se zoufale snaží zachránit funkčnost špionážních prostředků, které jim dosud umožňovaly sledovat aktivity teroristické sítě Al-Káida a dalších podobných organizací. Po vyzrazení protiteroristického programu Prism, jehož detaily vypustil do světa bývalý konzultant špionážních služeb USA Edward Snowden, se prý teroristé usilovně snaží změnit způsob své komunikace.

Hra kočky s myší, kterou podle agentury AP monitorování internetového a telefonického provozu připomíná, může mít tragické následky, pokud se nepodaří včas zachytit informaci o připravovaném útoku. Podle amerických zpravodajců se po Snowdenově vyzrazení programu Prism prakticky každá teroristická skupina snaží změnit dosavadní formy komunikace, aby americkému sledování unikla.

Formy takových manévrů mohou být různé, od změn e-mailových adres přes volbu jiného telefonního operátora po využití dokonalejších kódovacích procedur a krycích IP adres. Jednou z prvních skupin, která po Snowdenové aféře začala měnit své chování, byla podle amerických poslanců odnož Al-Káidy působící na Arabském poloostrově.

Diskusní fóra a weby, na nichž si vyměňují názory lidé s extremistickými sklony, se podle AP začala plnit návody o tom, jak americkému špehování uniknout. Doporučení se týkají volby speciálních komunikačních a šifrovacích programů nebo využívání krycích telefonních čísel.

Americké bezpečnostní složky se mezitím snaží vystopovat, jaké weby extremisté navštěvují a jaké únikové systémy využívají. „Je to otravné. Musíte začínat znovu a znovu, abyste cíl neztratili,“ řekl novinářům bývalý zpravodajský důstojník M. E. Bowman.

Americká špionáž má ale podle něj dostatek znalostí a odborníků, aby se v nové situaci zorientovala. Množství komunikačních postupů je přece jen omezené a dříve nebo později je tajné služby zachytí, tvrdí Bowman.

Petr Horký: Kyberpunk