Analytici: Sedm německých gólů může negativně ovlivnit ekonomiku Brazílie

Brazilský reprezentant Fernandinho po dalším gólu v zápase Brazílie-Německo.

Brazilský reprezentant Fernandinho po dalším gólu v zápase Brazílie-Německo. Zdroj: CTK

Také investoři bedlivě sledují brazilskou reprezentaci na fotbalovém šampionátu. Ne však jako fanoušci. Řada z nich doufala, že Brazílie na „domácím hřišti“ neuspěje a zklamání brazilských fanoušků „smete“ i prezidentku Dilmu Rousseffovou, která je prý zodpovědná za současný ekonomický stav země. Historická porážka s Němci ale není pozitivní zprávou ani pro investory.

Pozice prezidentky Rousseffové není zrovna nejsilnější. Mnoho podnikatelů věří, že svou politikou akorát přispívá ke stagnaci brazilské ekonomiky, jak píše Bloomberg. Argumentují při tom čísly. Za vlády Rousseffové roste Brazílie v průměru o dvě procenta ročně, což je mimochodem číslo, které Brazilci nepamatují od dob prezidenta Fernanda Collora, který kvůli korupci odstoupil v roce 1992.

Rousseffová navíc fotbalovému šampionátu přiklepla miliardové investice. Ačkoliv součástí plánu mělo být výrazné zlepšení infrastruktury brazilských měst, většinu peněz spolykaly fotbalové stadiony, pro které se bude hledat další využití jen těžko.

Jak investoři předpokládali, pokud by navíc brazilští fotbalisté na šampionátu neuspěli, zklamaní Brazilci by mohli v říjnových prezidentských volbách dát nepopulární hlavě státu pomyslnou červenou kartu. Šance na ekonomické změny a výraznější růst by byly rázem vyšší.

Drtivá porážka ovšem pozitivní zpráva není, tvrdí analytici

Ovšem debakl 1:7, který domácím fotbalistům uštědřili v semifinále mistrovství Němci, může být pro investory negativní zpráva. Jak tvrdí hlavní stratég UBS Geoffrey Dennis, tak drtivá porážka Brazílie, která s fotbalem spojuje národní sebevědomí, totiž může vyvolat silně negativní nálady ve společnosti.

Pokud by totiž celospolečenská nálad dosáhla svého dna, analytici odhadují, že dojde i k poklesu spotřebitelské důvěry i důvěry investorů. Takový vývoj by samozřejmě s velkou pravděpodobností přispěl k útlumu spotřeby a investic.

Ekonomika si nemůže dovolit ani náznak nejistoty

Jak uvádí Světová banka, soukromá spotřeba se dlouhodobě pohybuje těsně nad úrovní 60 procent HDP a hrubé domácí investice oscilují u úrovně 20 procent HDP. Růst HDP v minulém roce dosáhl na rozvojovou ekonomiku slabých 2,3 procenta, pro letošek je očekáván růst o pouhých 1,8 procenta. Země navíc bojuje s vysokou inflací, která za červen hlásí meziroční nárůst o 6,52 procenta.

Nepříliš přesvědčivé výkony brazilské ekonomiky by mohly při prvním náznaku nejistoty spustit dominový efekt, uvádí Bloomberg. Odliv zahraničních investorů, pokles spotřeby a míry investic, klesající potenciál nebo i pokles akciového trhu.

Jakým směrem se bude v nejbližších dnech ubírat brazilská ekonomika, bude jasnější už zítra. Brazilská burza totiž kvůli státnímu svátku zůstala pro dnešek uzavřená.