Analýza: Levná ropa uškodí hlavně jejím producentům. Rizika celkově klesla

Ruský ropovod

Ruský ropovod Zdroj: Pixabay.com

Pojišťovací společnost Aon Risk Solutions už devatenáct let sestavuje pro investory hodnocení politických rizik v jednotlivých zemích světa. Tento rok se ve své zprávě zaměřila hlavně na nestabilitu spojenou s nízkými cenami ropy. Ty podle analýzy představují největší nebezpečí pro Irák, Libyi, Rusko a Venezuelu.

„Nic nenasvědčuje tomu, že by ropa měla v nejbližší době opět vystoupat na dřívější úroveň. V mnoha zemích produkujících tuto komoditu můžeme očekávat pokračování politických turbulencí, nebo dokonce jejich zhoršení,“ řekla k nejnovější analýze Silja-Leena Stawikovski, expertka na politická rizika z německé pobočky Aon. „Nízké ceny ropy zvětšují rizika devizových transakcí, dostávají místní podniky pod tlak a odrazují investory.“

Nečekané díry v rozpočtu budou muset látat zejména státy Perského zálivu, bývalého Sovětského svazu a ropu produkující africké země. Prvním rychlým řešením může být zvýšení daní, což ovšem ještě zvýší politické napětí. Nízké ceny komodit dále posílí konflikty mezi státy a teroristickými organizacemi na Blízkém východě a v Africe. Skupiny jako Islámský stát a Boko Haram budou v regionu více využívat prostupné hranice a slabé instituce.

V případě Ruska Aon nepředpokládá další zhoršování hospodářské situace, eskalace sankcí by ovšem mohla vést k menší ochotě splácet zahraniční finanční závazky. Prostředí pro podnikání je slabé i v porovnání s ostatními členy Společenství nezávislých států, silná popularita vlády ovšem zajišťuje stabilitu.

Mapa světových politických rizik

Naopak jako hodně slabé hodnotí analýza politické instituce na Ukrajině, jejíž situaci zhoršila anexe Krymu a vojenský konflikt na východě země. Investoři by měli počítat s problémy dodavatelských řetězců a nestabilním politickým prostředím. Na vysokou zranitelnost v současné situaci analytici upozorňují i v případě Venezuely. Vývoz ropy se oslabil nejen z důvodu nízkých cen, ale i kvůli malým investicím do těžebních zařízení. Na základě nedostatku potravin se zvyšuje i politické napětí.

Slabou iráckou vládu nízké ceny ropy zasáhly v nejméně vhodný čas, kdy by potřebovala plnit svůj rozpočet pro boj s Islámským státem. Zlepšit situaci by mohlo nedávné zvýšení produkce ropy a oznámená nouzová půjčka od Mezinárodního měnového fondu.

Pozitiva převažují

Přes tyto chmurnější vyhlídky je celkově zpráva spíše pozitivní. Aon snížil potenciální rizika u většího počtu zemí, než u kterých je zvýšil. K tomu došlo poprvé po třech letech. Pomoci mělo hlavně zrušení sankcí vůči Íránu a protikorupční reformy v Číně. Zpomalování druhé největší ekonomiky ovšem bude výzvou, se kterou se budou muset potýkat i její sousedi a významní obchodní partneři. Riziko pro čínské společnosti budou představovat zejména státní zásahy do hospodářství.

Pojišťovna hodnotí rizika v celkem 162 zemích světa s výjimkou členů Evropské unie a OECD. Zkoumá nebezpečí spojená s převody deviz, státními bankroty, politickými vlivy, regulatorními požadavky, obtížností komerčních aktivit v zemi, zranitelností bank a schopností vlád intervenovat v ekonomice.