Ani kroky ECB zatím podnikatelskou důvěru v Evropě nenakoply

Německo, průmysl

Německo, průmysl Zdroj: profimedia.cz

Pokles ekonomické aktivity v eurozóně v září dosáhl nejprudšího tempa od června 2009 navzdory ohlášenému plánu Evropské centrální banky (ECB) na neomezený nákup státních dluhopisů, který má pomoci snížit náklady problémových zemí na úvěry a zmírnit dluhovou krizi v regionu. Z průzkumu společnosti Markit mezi nákupními manažery vyplývá, že pokles hrubého domácího produktu eurozóny se prohlubuje. Situace se výrazně zhoršuje hlavně ve Francii.

Souhrnný index aktivity v soukromém sektoru, který spojuje ukazatele služeb a zpracovatelského průmyslu, se snížil na 45,9 bodu ze srpnových 46,3 bodu. Hodnota indexu pod 50 body signalizuje pokles aktivity. Obzvláště slabé údaje přišly podle agentury Reuters z Francie, situace v Německu se naopak zlepšila. Zmátořit se zatím nepodařilo ani Itálii a Španělsku.

„Pozorujeme, že hospodářské problémy Francie začínají růst,“ poznamenal hlavní ekonom společnosti Markit Chris Williamson. Ekonomika s obratem 2 miliardy euro ročně v posledních 9 měsících vykazovala nulový růst. Ve třetím čtvrtletí ale už podle předstihových ukazatelů zřejmě míří do propadu.

Nezaměstnanost ve Francii je na nejvyšší úrovni za posledních 13 let, propouští i velké podniky jako Peugeot či Carrefour. Socialistický prezident François Hollande sice jako prioritu sliboval nastartování hospodářského růstu, musí ale ozdravovat veřejné finance a proto zvyšuje daně.

Williamson dodal, že v rámci celé eurozóny zatím nepomáhá ani agresivní plán ECB. „Doufali jsme, že oznámení ECB o intervenci na dluhopisovém trhu pomůže zlepšit podnikatelskou důvěru, ale to se zřejmě nestalo,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Markit Chris Williamson.

Firma Markit upozornila, že hodnoty indexů nákupních manažerů ve třetím čtvrtletí ukazují na pokles HDP eurozóny o zhruba 0,6 procenta. Podle Williamsona je ale možné, že se plány ECB v podnikatelské náladě projeví až se zpožděním.

Ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí klesla o 0,2 procenta. Pokud by pokles pokračoval také ve třetím čtvrtletí, dostala by se eurozóna do recese. Poslední nepříliš povzbudivá čísla podle analytiků hovoří pro snížení sazeb ECB na jejím příštím měnovém zasedání na začátku října.