Arabské země předloží OSN rezoluci o uznání Palestiny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Liga arabských států (LAS) předloží Radě bezpečnosti OSN návrh rezoluce o vytvoření palestinského státu, shodli se arabští ministři zahraničí při jednání v Káhiře. Rezoluce má vytvořit časový rámec pro uznání samostatné Palestiny. Za arabský svět by ji mělo prezentovat Jordánsko.

Ministři zemí LAS jednali o vývoji izraelsko-palestinského konfliktu a uznání palestinského státu společně s prezidentem palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. O tom, kdy hodlají rezoluci prezentovat, oficiálně neinformovali, diplomaté však podle Reuters hovoří o tom, že by se tak mohlo stát během několika příštích dnů.

Zástupci LAS hodlají po dnešním jednání začít hledat širokou mezinárodní podporu pro přijetí rezoluce. Sami Palestinci tvrdí, že je ve světě uznává již přes 130 členských zemí OSN, které před dvěma lety ve Valném shromáždění hlasovaly o jejich novém statusu.

V Radě bezpečnosti však nemá rezoluce patrně šanci projít kvůli očekávanému vetu Spojených států. Ty se jako spojenec Izraele snaží nejprve docílit uzavření trvalé mírové dohody mezi oběma stranami.

Milníky na cestě Palestinců k vlastnímu státu
29. listopadu 1947 - VS OSN přijalo rezoluci č. 181 o rozdělení Palestiny na dva státy - židovský a arabský; Jeruzalém měl být pod mezinárodní správou. Rezoluci odmítly mimo jiné arabské země s tím, že Palestina je nedělitelná.
14. května 1948 - Vyhlášen nezávislý Izraelský stát.
15. května 1948 - Ozbrojené síly pěti arabských zemí překročily hranice Státu Izrael - první izraelsko-arabská válka; skončila v březnu 1949. Izrael obsadil asi 50 procent území určeného rezolucí OSN pro palestinský stát.
28. května 1964 - V Káhiře byla na kongresu Palestinské národní rady (exilový parlament) založena Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) a přijata charta, jež obsahovala právo na sebeurčení a svrchovanost a odmítla existenci Izraele.
Červen 1974 - OOP přijala princip národní vlády jen na části Palestiny, na západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy. Do té doby požadovali Palestinci stát na celém území někdejší Palestiny.
22. listopadu 1974 - OOP získala status pozorovatele v OSN, VS OSN uznalo právo Palestinců na sebeurčení a nezávislost.
Září 1982 - Liga arabských států (LAS) přistoupila na plán saúdskoarabského krále Fahda z roku 1981, který předpokládal uznání Izraele, vytvoření palestinského státu a stažení Izraelců z území obsazených za války v roce 1967. K nim patřilo i pásmo Gazy, západní břeh Jordánu a východní Jeruzalém.
15. listopadu 1988 - Vyhlášen nezávislý palestinský stát. Palestinci poprvé uznali zásady několika rezolucí OSN, což umožnilo svolat mezinárodní konferenci o Blízkém východě. Implicitně tím uznali Izrael jako stát na území Palestiny.
13. září 1993 - Po šestiměsíčních jednání v Oslu se Izrael a OOP navzájem uznaly Deklarací o zásadách palestinské autonomie. Obsahuje zásady o omezené palestinské autonomii v pásmu Gazy a na západním břehu Jordánu a ukončuje 45 let nepřátelství.
Červenec 1994 - Po 27 letech v exilu se do pásma Gazy vrátil palestinský předák Jásir Arafat, založil palestinskou samosprávu a stal se jejím předsedou (do své smrti v listopadu 2004).
30. dubna 2003 - Takzvaný kvartet (OSN, USA, Rusko a EU) zveřejnil plán mírových jednání, podle něhož měl palestinský stát vzniknout do roku 2005. Palestinci ho přijali, Izrael později také, ale s řadou výhrad.
9. ledna 2005 - Prezidentem palestinské autonomie byl zvolen šéf OOP Mahmúd Abbás; inaugurován 15. ledna 2005.
23. září 2011 - Mahmúd Abbás předal v New Yorku generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi žádost o uznání Palestiny jako státu OSN; proti byl Izrael a USA.
31. října 2011 - Země UNESCO schválily plnohodnotné členství Palestiny v této organizaci OSN.
29. listopadu 2012 - Status Palestiny byl po hlasování ve VS OSN povýšen na nečlenský pozorovatelský stát (stejně jako Vatikán); pro hlasovalo 138 zemí, proti bylo devět států včetně ČR, USA či Kanady; Palestincům to umožnilo účastnit se debat ve Valném shromáždění a vstoupit do některých mezinárodních institucí, včetně Mezinárodního trestního soudu (ICC).
3. ledna 2013 - Mahmúd Abbás podepsal dekrety, jimiž změnil název palestinské autonomie na Palestinský stát.
30. října 2014 - Švédsko oficiálně uznalo Palestinu jako stát; existenci nezávislého palestinského státu v hranicích stanovených v roce 1967 uznává nyní 135 států světa.
29. listopadu 2014 - LAS se rozhodla předložit Radě bezpečnosti OSN návrh rezoluce o vytvoření palestinského státu; rezoluce má vytvořit časový rámec pro uznání samostatné Palestiny.