Arabské země řeší nedostatek vody, chtějí postavit obří odsolovací stanici

Desalinizační stanice v Dubaji

Desalinizační stanice v Dubaji Zdroj: profimedia.cz

Kvůli hrozícímu nedostatku vody a nebezpečí znečistění Perského zálivu chystají arabské země megalomanský projekt. Na březích Arabského moře chtějí postavit desalinizační zařízení, které by mělo vodou zásobovat většinu Arabského poloostrova.

Podle ekonomického náměstka Rady pro spolupráci arabských států v Zálivu (GCC) Abdulláha Shibliho si celý projekt, který bude kromě odsolovací stanice zahrnovat stovky kilometrů trubek a nádrže na skladování vody, vyžádá okolo sedmi miliard dolarů.

„Vodovod povede od Arabského moře či Ománského zálivu přes země GCC do Kuvajtu,“ řekl Shibli agentuře Reuters. „Je to zásadní strategický projekt, který nám poskytne vodu za jakýchkoli okolností…Kvůli zabezpečení dodávek vody chceme postavit desalinizační stanice ve všech zemích,“ dodal.

Saúdská Arábie, největší člen GCC už nyní staví desalinizační zařízení na březích Perského zálivu, které se stane největší stavbou svého druhu. Členské státy se ale obávají, že voda v Zálivu může být snadno kontaminovaná úniky z ropných vrtů či proplouvajících tankerů.

Dalším nebezpečím pro Perský záliv je i jaderná elektrárna v íránském Búšehru. „Pokud by se v Búšehru něco vymklo kontrole, voda v Zálivu by byla zamořená,“ uvedl Shibli. Arabské státy se minulý měsíc pokoušely od Íránu získat ujištění, že Búšehr dokáže odolat zemětřesením, která jsou na íránském pobřeží Perského zálivu běžná, Teherán ale na výzvy nereagoval.

Podle organizace German Water Partnership, zaštiťující německé vodohospodářské projekty v zahraničí, budou muset státy Perského zálivu v příštích deseti letech investovat 19,5 miliardy dolarů do odsolovacích zařízení. Organizace také arabským státům doporučuje omezit ztráty při distribuci vody, podle jejich dat se totiž například v Bahrajnu kvůli netěsnostem v potrubí vyplýtvá přes 20 procent pitné vody.

Radim Tolasz: Největší hrozbou pro svět je nedostatek pitné vody