Argentinské bondy překonaly očekávání, objednávky dosáhly 69 miliard dolarů

Buenos Aires

Buenos Aires Zdroj: CC BY SA 2.0: Hernan Pinera via Flickr

Argentina se v úterý po patnáctiletém vyloučení triumfálně vrátila na mezinárodní trh dluhopisů. Emise obligací vynesla 16,5 miliardy dolarů (383 miliard korun). Tak dobrý výsledek se nečekal, investoři si objednali bondy v hodnotě 69 miliard dolarů. S pomocí peněz z vydaných dluhopisů vláda v Buenos Aires vyplatí ještě tento týden zbylé věřitele, s nimiž se v letošním roce dohodla na řešení jejich pohledávek.

Objem podaných objednávek byl jeden z největších, jaký kdy přitáhla nabídka dluhopisů zemí s rozvíjející se tržní ekonomikou. Argentině to umožnilo stanovit na své dluhopisy výhodné ceny. Úspěšný návrat na trhy je dílem vlády pravicového prezidenta Mauricia Marciho, který nastoupil do funkce teprve loni v prosinci.

„Mohli jsme vydat snadno dvakrát tolik dluhopisů,“ řekl na tiskové konferenci argentinský ministr financí Alfonso Prat-Gay. Dodal, že splacení starého dluhu a nová emise nastartují ekonomiku a pomohou zkrotit inflaci, která je jedna v Argentině z nejvyšších na světě.

Z prodeje dluhopisu s desetiletou splatností, na nějž se soustředil zájem investorů, získala Argentina 6,5 miliardy dolarů, roční výnos pro investory byl stanoven na 7,5 procenta. Vláda dále prodala tříleté, pětileté a třicetileté dluhopisy. Průměrný výnos všech tranší činil 7,14 procenta, uvedla agentura Reuters s odvoláním na místní makléře a argentinské ministerstvo financí.

Zdroj: ieconomics.com

Argentina v roce 2002 vyhlásila největší státní bankrot v historii a většina investorů poté přijala odpis více než dvou třetin svých pohledávek. Zbylí investoři však nové dluhopisy se sníženou hodnotou nepřijali, což vedlo k vleklým soudním sporům a vyloučení země z mezinárodních kapitálových trhů.

Prezident Macri po svém nástupu neztrácel čas a během několika měsíců se jeho vláda s posledními nevyplacenými věřiteli dohodla. Řešení otázky starých dluhů označila za klíč k získání investorů a k navedení třetí největší ekonomiky v Latinské Americe zpět na růstovou dráhu.

Argentina se za předešlých levicových vlád kvůli nemožnosti půjčovat si v zahraničí spoléhala na tištění peněz, což vedlo k prudkému růstu inflace a sporům o měření cenových indexů s analytiky i Mezinárodním měnovým fondem. Letos inflace podle odhadů ekonomů dosáhne 35 procent, vláda ji ale chce snížit pod 25 procent. Země se rovněž dlouhodobě potýká s růstem rozpočtového schodku a ekonomickou stagnací.