ASEAN formálně vytvořilo vlastní ekonomické společenství

Ban Ki-moon, Benigno Aquino III, Thein Sein, Shinzo Abe, Joko Widodo, Narendra Modi, Hun Sen, Malcolm Turnbull, Thongsing Thammavong, Li Keqiang, Najib Razak, Barack Obama, Hassanal Bolkiah, Nguyen Ta

Ban Ki-moon, Benigno Aquino III, Thein Sein, Shinzo Abe, Joko Widodo, Narendra Modi, Hun Sen, Malcolm Turnbull, Thongsing Thammavong, Li Keqiang, Najib Razak, Barack Obama, Hassanal Bolkiah, Nguyen Ta Zdroj: ctk

Představitelé Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) v Kuala Lumpur formálně vytvořili jednotné ekonomické společenství (AEC), které právně začne platit od konce letošního roku. K plné funkčnosti této ekonomické zóny vede ještě dlouhá cesta. AEC se má stát protiváhou a hospodářským konkurentem rostoucím trhům Číny a Indie. V Kuala Lumpur dnes končí summit ASEAN a zemí východní Asie, kterých se účastní i americký prezident Barack Obama.

Cílem AEC, který bude zahrnovat 630 milionů lidí, je lépe propojit rozdílná hospodářství členských zemí, které se liší nejen ekonomickou situací, ale také formou vlády, státním zřízením či náboženstvím. Země ASEAN sice již zrušily mnohé tarifní bariéry, vízová omezení a v klíčových odvětvích otevřely své pracovní trhy lidem z členských států, přesto zůstávají citlivé otázky uzavřených sektorů, jako jsou ocelářství, zemědělství či výroba aut.

AEC tak stále není dokončeným projektem, podle analytiků má před sebou dlouhou a obtížnou cestu. Problémem jsou například korupce, nerovnoměrná infrastruktura či rozdílná ekonomická vyspělost.

ASEAN, jehož členy jsou Barma, Brunej, Kambodža, Indonésie, Laos, Malajsie, Filipíny, Singapur, Thajsko a Vietnam, začal liberalizovat vzájemný obchod od roku 1993. Původně měl v plánu vytvořit jednotný trh s volným tokem zboží, služeb a investic do roku 2020, vyspělejší země jako Thajsko, Singapur a Malajsie však prosazovaly, aby AEC vzniklo již v roce 2015. Prozatím se počítá s tím, že AEC na rozdíl od EU zůstat čistě mezivládní organizací, neuvažuje se ani o vytvoření jednotné měny.

ASEAN - 630 milionů lidí a kombinovaně sedmá největší ekonomika
VZNIK: ASEAN byl založen v srpnu 1967 v Bangkoku na závěrečném zasedání konference ministrů zahraničních věcí Filipín, Indonésie, Malajsie, Singapuru a Thajska. Za iniciátora vzniku se považuje tehdejší indonéský ministr zahraničních věcí Adam Malik. Předchůdcem ASEAN bylo Sdružení jihovýchodní Asie (ASA), které bylo založeno v roce 1961. Organizace vznikla v atmosféře obav před rozšířením komunismu a v období ekonomické nestability. V roce 1989 ASEAN vytvořil společně s Austrálií, Japonskem, Kanadou, Jižní Koreou a Novým Zélandem Radu pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC).

CHARAKTERISTIKA: ASEAN je mezivládní regionální organizací, jejímž cílem je urychlit ekonomický růst a sociální pokrok oblasti, podporovat spolupráci v hospodářských a dalších oblastech, jako je kultura nebo sport.

ČLENSTVÍ: Má deset členů: Barma (1997), Brunej (1984), Filipíny, Indonésie, Kambodža (1999), Laos (1997), Malajsie, Singapur, Thajsko, Vietnam (1995). Organizace má i několik pozorovatelů.

OBYVATELSTVO: Deset členských zemí má dohromady 630 milionů obyvatel, což je asi devět procent světové populace. Pro srovnání - v EU žije asi 500 milionů lidí, v Severní Americe 444 milionů. Nejlidnatější zemí ASEAN je Indonésie, která je s 246 miliony obyvatel čtvrtou nejlidnatější zemí světa. Naopak v Bruneji žije jen přes 400.000 lidí.

VLÁDY: Formy vlády jsou v členských zemích velice rozdílné - království, republiky, vojenské či komunistické režimy.

NÁBOŽENSTVÍ: Rozmanitá je i náboženská orientace. Indonésie je například téměř výhradně muslimskou zemí, Filipíny katolickou a v Thajsku je státním náboženstvím buddhismus. V oblasti dále žijí hinduisté, sikhové či taoisté.

EKONOMIKA: V případě, že by ASEAN byl jednotlivou zemí, tak by šlo o sedmou nejvyspělejší ekonomiku světa s kombinovaným HDP 2,4 bilionu dolarů. Mezi ekonomikami členských zemí jsou velké rozdíly. Na celkovém HDP se podílí ze 40 procent Indonésie. Podle agentury AP je například HDP Singapuru třicetkrát větší než v Laosu a padesátkrát větší než v Kambodži a Barmě.

V lednu 1992 se ministři hospodářství tohoto uskupení na vrcholné konferenci v Singapuru dohodli na vytvoření pásma volného obchodu členských zemí a od roku 1993 ASEAN začal liberalizovat vzájemný obchod. Dnes lídři ASEAN v Kuala Lumpur formálně vytvořili jednotné ekonomické společenství (AEC), které právně začne platit od konce letošního roku. Prozatím se počítá s tím, že AEC na rozdíl od EU, která byla vzorem pro vytvoření hospodářského společenství, zůstane čistě mezivládní organizací, neuvažuje se ani o vytvoření jednotné měny.

ZAJÍMAVOSTI:

- V pěti zemích sdružení se jezdí na levé straně vozovky.

- Území sdružení prochází přes čtyři časová pásma.

- ASEAN má například vlastní fotbalový šampionát nebo sportovní hry.