Asijská ekonomika po loňském zpomalení zrychlí

Dálnice v Barmě

Dálnice v Barmě Zdroj: E15

Po roce tlumeného ekonomického růstu čeká asijský kontinent období rychlejšího rozvoje ekonomiky, který bude živen domácí spotřebou zejména z Číny. Asie jako celek letos poroste o pět a tři čtvrtě procenta, předpověděl v pondělí Mezinárodní měnový fond (MMF) ve své prognóze. Asie má „vést globální třírychlostní ekonomické zotavení“, píše fond ve své regionální prognóze. Zároveň ale varuje před přehřátím některých ekonomik.

Kombinace rychlého růstu a uvolněné monetární politiky způsobila, že na mnoha místech v Asii prudce stouply ceny aktiv, především realit, ale také akcií. Například ceny nemovitostí v Hongkongu se za poslední čtyři roky více než zdvojnásobily. Také ceny akcií v jihovýchodní Asii dosahují rekordů a filipínské peso nebo thajský bát výrazně posilují vůči americkému dolaru. Výpůjční náklady pro soukromé firmy i vlády napříč regionem stále klesají, objem dluhu roste. Příliv kapitálu by v asijských zemích mohl místy vytvořit spekulativní bubliny. Před přehřátím některých asijských ekonomik tento měsíc už Asii varovala také Světová banka.

Tento příliv kapitálu se může ještě zintenzivnit vlivem „Abenomics“, tedy japonské politiky kapitálového uvolňování, kterou zosobňuje nový japonský premiér Šinzó Abe. Jinak fond japonské pokusy o zlomení vleklé deflace vítá.
Asijské ekonomice hrozí i další rizika, upozorňuje MMF. Trhy mohou například ztratit důvěru v japonské snahy o ekonomické oživení, nebo může nečekaně zpomalit Čína. Říše středu má i nadále zůstat „tahounem“ v rámci regionu. Letos jí fond předpovídá růst HDP ve výši osmi procent. Hranici šesti procent překoná většina zemí v jihovýchodní Asii včetně Filipín, Indonésie, Barmy a Kambodži.

„V Číně a v menší míře také v ostatních vůdčích zemích ASEAN doprovází mohutnou domácí poptávku dobré finanční a pracovní prostředí, což pomáhá důvěře spotřebitelů a láká investory,“ napsal MMF.

Mezinárodní měnový fond ve své zprávě Asii varuje před pádem do „middle income trap“ neboli pasti středního příjmu. Jde o situaci, kdy se růst HDP ocitne na hranici stagnace ve chvíli, kdy země svými příjmy ještě nedosáhla úrovně vyspělých ekonomik. „Středně vyspělé ekonomiky v Asii jsou méně ohrožené zpomalením než středně vyspělé ekonomiky v jiných regionech. Jejich výkon ale oslabují instituce,“ načrtává prostor pro zlepšení MMF.

Růst HDP vybraných oblastí podle MMFRůst HDP vybraných oblastí podle MMF | E15