Asijské závody ve zbrojení: Indie získala od Rusů další letadlovou loď

Rusko po letech zpoždění předalo Indii někdejší sovětskou letadlovou loď Admirál Gorškov. Plavidlo je nyní s novým jménem INS Vikramaditya (Všemohoucí) součástí rychle rostoucíé indické vojenské flotily. Cena kontraktu přesáhla 2,3 miliardy dolarů (přes 46 miliard korun).

Předávací ceremonie, které se za ruskou stranu zúčastnil vicepremiér Dmitrij Rogozin, se uskutečnila v loděnici Sevmaš v Severodvinsku na severu Ruska.

Sovětský svaz tuto letadlovou loď zařadil do služby koncem 80. let. Po rozpadu SSSR plavidlo dlouhé roky kvůli nedostatku financí chátralo u Murmanska, než si Dillí objednalo přestavbu. Ta měla původně stát 1,6 miliardy dolarů včetně letounů a hotova měla být v roce 2009. Rekonstrukci ale provázely potíže, které modernizaci značně prodražily a protáhly.

Admirál Gorškov byl původně navržen pro letouny Jak-38 s kolmým startem, díky modernizaci ale ponese stíhačky Mig-29K, kterých zde bude až 30 kusů. Na lodi bude působit posádka o asi 2000 členech.

INS Vikramaditya se nyní vydá na dvouměsíční plavbu do Indie, během které ji budou doprovázet další válečné lodě. Indie plánuje do rozvoje své válečné flotily investovat v následujících deseti letech 100 miliard dolarů. Chce tak konkurovat Číně, která se netají svými námořními ambicemi.

Peking loni předstatil svou vůbec první letadlovou loď, která má také původ v bývalém Sovětském svazu, a vyvíjí vlastní letouny schopné na ní přistávat. Na vlastních stíhačkách nyní pracuje i Indie.

Indické vojenské námořnictvo v současné době provozuje někdejší britskou letadlovou loď HMS Hermes, která je ale již na hranici své životnosti. V srpnu Dillí představilo svou první letadlovou loď domácí výroby, do aktivní služby by měla vstoupit v roce 2018.