Assange nabízí pomoc při vyšetřovaní sledování německých politiků

Julian Assange, Wikileaks

Julian Assange, Wikileaks Zdroj: CTK

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange nabídl svou pomoc německým poslancům při vyšetřování případu sledování německých politiků americkou Národní agenturou pro bezpečnost (NSA). Australan Assange, který se už tři roky ukrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně, by prý členům vyšetřovacího výboru mohl podat cenné informace.

„Byl bych velmi rád, kdyby ke mně poslanci přišli a položili mi své otázky,“ uvedl Assange. Svědectví by prý mohl poskytnout například o amerických seznamech sledovaných německých politiků, na nichž je údajně mimo jiné kancléřka Angela Merkelová či ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Kdyby si to němečtí poslanci přáli, dal by jim prý tyto seznamy bez začerněných jmen.

Rozvoj serveru WikiLeaks, který spolu s několika dalšími aktivisty založil v roce 2006 a zveřejnil na něm mimo jiné statisíce utajených vojenských zpráv a diplomatických depeší, sleduje Assange prý s optimismem. „Utápíme se v materiálu,“ uvedl.

Němce i Francouze

V uplynulých měsících server zveřejnil značné množství nových materiálů, z nichž mimo jiné vyplynulo, že NSA sledovala kromě německých politiků také poslední tři francouzské prezidenty včetně toho současného, Françoise Hollandea, a za pomoci německé Spolkové zpravodajské služby (BND) například i rakouské politiky.

Australan Assange nechce opustit ekvádorskou ambasádu v Londýně, kde se ukrývá, kvůli obavám, že ho Británie vydá do Švédska, kde je podezřelý ze znásilnění dvou žen. Obvinění však odmítá a tvrdí, že jde jen o záminku, aby mohl být přes Švédsko vydán do Spojených států, které ho viní z vyzrazení utajovaných informací.