Atentáty v indonéské Jakartě zabily sedm lidí. K útokům se hlásí IS

Následky výbuchu v Jakartě

Následky výbuchu v Jakartě Zdroj: ctk/ap

Nejméně sedm mrtvých si vyžádala série útoků v indonéské metropoli Jakartě. Policie uvedla, že mezi oběťmi je pět atentátníků a dva další lidé. Čtyři podezřelé policisté zatkli. Indonéský prezident Joko Widodo označil útoky za terorismus a zároveň vyzval obyvatele k zachování klidu. K atentátům se přihlásila radikální skupina Islámský stát (IS).

České velvyslanectví sdělilo, že české občany násilnosti zřejmě nepostihly. K útokům se zatím nikdo nepřihlásil, indonéské úřady z nich ale podezírají islamisty.

Podle svědků otřáslo centrem hlavního města Indonésie šest silných explozí a následně se mezi ozbrojenci a policisty rozpoutala přestřelka. Agentura AP uvedla, že řada výbuchů zazněla od kavárny Starbucks nacházející se v rušné čtvrti Jakarty. Americký kavárenský řetěz oznámil, že až do odvolání zavírá všechny své podniky ve městě.

Člen ochranky místní banky Tri Seranto vypověděl, že viděl, jak ke kavárně Starbucks přijelo pět ozbrojenců, z nichž minimálně tři byli sebevražední atentátníci, kteří se na místě odpálili. Indonéský policejní šéf Budi Gunawan uvedl, že z pěti usmrcených útočníků jsou dva sebevražední atentátníci. Mezi civilními oběťmi je i jeden cizinec, dodal.

V zasažené čtvrti se nachází množství luxusních hotelů, restaurace, úřady a ambasády, včetně francouzské. Bezpečnostní složky centrum Jakarty kvůli útokům uzavřely a zpřísnily kontroly.

Výbuchy postihly rovněž další čtvrť, kde se nacházejí velvyslanectví Turecka a Pákistánu, sdělila místní televize. Po explozích bylo ještě alespoň hodinu a půl slyšet v Jakartě střelbu. V 9:20 SEČ indonéská policie oznámila, že útoky skončily a bezpečnostní složky mají nad městem plnou kontrolu.

Dým po jedné z explozí v JakartěDým po jedné z explozí v Jakartě | ctk/apDým po jedné z explozí v Jakartě

Do útoků ve městě se zapojilo údajně až 14 teroristů, kteří byli rovněž vyzbrojeni puškami a granáty. Podle AP v posledních týdnech indonéské bezpečnostní složky několikrát varovaly, že islamisté plánují nějakou velkou akci.

„Tento čin jasně sledoval narušení veřejného pořádku a šíření teroru mezi obyvatelstvem,“ uvedl v prohlášení prezident Widodo, který je na pracovní návštěvě města Cirebon asi 150 kilometrů od metropole. „Stát, národ i lidé tomuto teroru nesmějí podlehnout,“ zdůraznil prezident s tím, že se vrací do hlavního města. Dodal také, že nařídil bezpečnostním složkám vypátrat strůjce teroristických útoků.

Český konzul v Jakartě Čeněk Hajný řekl, že útoky se odehrály zhruba dva kilometry od českého zastupitelského úřadu. Ambasáda se nyní snaží kontaktovat české občany, kteří v zemi pobývají. Dosud ale žádné potíže Čechů nezaznamenala. „Nemělo by se jich to týkat,“ dodal Hajný s tím, že v pořádku jsou také všichni zaměstnanci velvyslanectví i jejich rodinní příslušníci.

Nejlidnatější muslimská země světa Indonésie byla v minulosti obětí několika pumových útoků, za něž přijali odpovědnost islámští radikálové. Od konce roku je indonéská policie opět ve stavu nejvyšší pohotovosti. Úřady v prosinci oznámily, že zmařily plán islámských radikálů na útoky proti vládním budovám a sídlům zahraničních misí. Na Nový rok střežilo kostely, letiště a další veřejná místa na 150 tisíc indonéských policistů.

Německý tisk: Po útoku v Istanbulu musíme bojovat proti IS