Atény ochromila stávka v dopravě, zrušeny jsou desítky letů

Řecko

Řecko

Dopravu v Aténách ochromila dnes čtyřiadvacetihodinová stávka řidičů autobusů, tramvají, metra, vlaků a taxi. Většina obyvatel se musela vydat do zaměstnání autem, což způsobilo mnohakilometrové kolony. Stávka letových dispečerů zavinila až čtyřhodinová zpoždění stovky letů, desítky dalších letů byly zrušeny. Protestní akce je reakcí na středeční zpřísnění úsporných opatření, jimiž se vláda snaží zajistit Řecku další zahraniční pomoc a odvrátit hrozící bankrot silně zadlužené země.

Řada turistů uvázla ve svých hotelech v centru Atén. Ke stávce se přidali i učitelé a někteří státní úředníci. „Situace je dramatická, všechny hlavní ulice jsou ucpané,“ řekl agentuře Reuters jeden z dopravních policistů v hlavním městě.

K sídlu parlamentu v Aténách se podle agentury Reuters vydalo odpoledne na tisíc rozhořčených odborářů, kteří křičeli, že „za krizi by měla zaplatit plutokracie“. Postupně se k nim přidalo na 6000 studentů, někteří s černými vlajkami, a učitelé. Demonstrace proběhla pokojně za silného policejního dozoru.

„Žijeme ve strachu, že přijdeme o zaměstnání, či dokonce o život. I kdyby všechna tato propouštění byla nutná, nejednají s námi lidsky,“ postěžoval si dvaatřicetiletý Kostas Andrianopulos, který pracuje v Národním divadle. „Snížili nám platy a penze, a my to přijali. Myslím si ale, že nic z toho nebylo pro dobro země. Obětují nás pro nic. Nemůžeme se vyhnout platební neschopnosti, nemáme žádnou naději,“ dodal.

Řecký premiér poprvé veřejně připustil nutnost škrtů, opozice s ním nesouhlasí

Premiér Jorgos Papandreu se dnes poprvé veřejně vyjádřil k úsporným opatřením. „Není jiné cesty. Dalším řešením je bankrot, který by měl těžký dopad na každou domácnost,“ řekl po jednání s poslanci své vládnoucí socialistické strany v parlamentu.

„Je to politika, kterou nechceme a nebudeme tolerovat. Jsme stále a úplně proti ní,“ řekl Jannis Panagopulos, prezident svazu zaměstnanců soukromého sektoru. Konzervativní opozice, která má podle průzkumů mírný náskok před Papandreovými socialisty, vyzývá k předčasným volbám a odmítá spolupracovat s vládou, což zlobí země Evropské unie.

Tvrdší opatření oznámená ve středu se týkají především důchodů, výše nezdanitelného příjmu a propouštění státních zaměstnanců. Penze nad 1200 eur (téměř 30 tisíc) měsíčně klesnou o pětinu. Důchodcům ve věku do 55 let se sníží penze překračující hranici 1000 eur o 40 procent. Roční výše nezdanitelného příjmu klesne na 5000 eur ročně z 8000 eur, a to již od letošního roku. A počet státních zaměstnanců zproštěných služby a převedených na seznam záloh za částečný plat se zvýší z 20 tisíc na 30 tisíc.