Austrálie odmítla uhlíkovou daň

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Alt-n-Anela, Flickr.com (CC BY 2.0)

Australský senát v poměru 39 ku 32 hlasům odmítl uhlíkovou daň, kterou v červnu 2012 představila vláda bývalé labouristické premiérky Julie Gillardové. Účtovala 348 největším průmyslovým znečišťovatelům 23 australských dolarů (zhruba 437 korun) za každou tunu vypuštěných skleníkových plynů.

„Zrušení uhlíkové daně je základním prvkem vládní ekonomické strategie a skvělou zprávou pro Austrálské rodiny a podniky,“ prohlásil nynější premiér Tony Abbott, jenž loni na podzim vyhrál australské volby i se slibem zrušení daně, která podle odpůrců trestá podnikání. Průměrná rodina prý díky odmítnutí daně ušetří 550 dolarů ročně.

Zastánci daně oponují, že se tímto krokem Austrálie staví mimo svět, který se snaží o snížení emisí skleníkových plynů. Zvlášť když je země v přepočtu na obyvatele největším znečišťovatelem ovzduší mezi rozvinutými zeměmi.

Abbottovo liberálně-nacionální vládní koalice má ale tvrdí že s odmítnutím světově nejvyšší uhlíkové daně snaha o boj s emisemi nekončí. Vláda se stále drží plánu snížit je do roku 2020 o pět procent oproti roku 2000. V platnosti zůstává i cíl získávat v roce 2020 pětinu elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Dotace na zelenou elektřinu

Pomoci tomu chce s plánem Direct Action, který má celkem 2,55 miliardami dolarů dotovat podniky, které budou snižovat emise a používat čistší elektřinu.

Aktuální rozhodnutí je výsledkem dlouhodobého politického boje mezi vládní koalicí a opozicí, prosadit se ho podařilo na třetí pokus od loňského listopadu. Především labouristé a zelení slibují, že z obchodu s emisemi udělají téma pro následující volby.

Mzdy a zdanění práce v Austrálii