Bagdád nekontroluje západní hranici, povstalci získali klíčovou rafinérii

Uprchlický tábor nedaleko kurdského Erbílu. Město Mosul, které padlo do rukou rebelům z ISIL, opustily tisíce lidí

Uprchlický tábor nedaleko kurdského Erbílu. Město Mosul, které padlo do rukou rebelům z ISIL, opustily tisíce lidí Zdroj: ctk/ap

Vláda v Bagdádu prakticky ztratila kontrolu nad západní hranicí dlouhou 800 kilometrů, přechody do Jordánska a Sýrie kontrolují sunnité a Kurdové. Rebelové po několika dnech bojů dobyli rafinérii v Bajdží, jednu z největších v zemi.

Bojovníci z organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) se rafinérii, která pokrývá třetinu irácké spotřeby paliv, pokoušeli dobýt deset dní. Nedostatek pohonných hmot se projevil už během bitvy, vláda musela zavést přídělový systém. Jednotky ISIL se nyní blíží k městu Hadítha s významnou přehradou na řece Eufrat.

Vládní jednotky opustily oblast u hranice s Jordánskem a jediný přechod do sousední země Turajbíl ovládly sunnitské kmeny. Není jasné, jestli jejich lídři plánují předat strategický bod bojovníkům ISIL, která by tak dále pokročila v budování přeshraničního kalifátu.

Boje o rafinérii v Bajdží byly patrné i na satelitních snímcíchBoje o rafinérii v Bajdží byly patrné i na satelitních snímcích | NASABoje o rafinérii v Bajdží byly patrné i na satelitních snímcích

Ammán se začíná obávat rozšíření konfliktu. Podle svědků vyrazila k hranici jordánská vojenská vozidla i několik tanků. Země však tvrdí, že si s případnou hrozbou poradí. „Jordánsko je vojensky schopné odrazit jakýkoli útok na svoje území,“ prohlásil ministr pro média a komunikaci Mohammad Momání.

Kerry se sešel i s menšinami

Vývoj každopádně vzbudil další obavy z naprostého rozkladu Iráku. Do země v pondělí nečekaně přicestoval americký ministr zahraničí John Kerry, premiéra Núrího Málikího přesvědčoval o nutnosti vytvořit co nejširší vládní koalici. „Hlavní starostí je integrita země, její hranice, její suverenita,“ podotkl Kerry. Podle něj pro stát nastal kritický moment. Slíbil, že podpora Washingtonu iráckým silám v boji s povstalci bude „intenzivní a trvalá“. Šéf americké diplomacie také vyzval k jednotě všech partají při sestavování nové vlády po dubnových volbách, v nichž opět vyhrál Málikí. Dostal prý příslib, že kabinet vznikne do 1. července.

Podle kritiků ale dosavadní premiér protežuje šíitskou většinu a vhání umírněné sunnity do náruče radikálů. Kerry tvrdí, že USA nemají právo se vměšovat do výběru iráckého lídra. Někteří místní politici ale přiznávají, že Washington by si přál odchod Málikího. Spekulace přiživil fakt, že se ministr setkal i se zástupci menšin.

Média nedávno citovala z výroční zprávy ISIL za minulý rok. Uvádí, že podnikla téměř deset tisíc operací. Zabila během nich 1083 lidí, což je prý 85procetní meziroční nárůst.