Bankám hrozí přísnější regulace

Banka JPMorgan

Banka JPMorgan Zdroj: ctk

Velikost a překvapivost ztráty banky JP Morgan Chase ve výši dvou miliard dolarů, kterou přiznala koncem minulého týdne, nejspíše zafunguje jako urychlovač plánů globálních regulátorů. Ti by rádi přinutili banky ke zlepšení jejich modelů, podle nichž předpovídají obchodní riziko při obchodování na finančních trzích.

Takový krok by ale cenu obchodování a kapitálové požadavky na velké globální banky poslal raketově vzhůru. Zatím se reakce na ztrátu JP Morgan na druhé straně Atlantského oceánu točily kolem toho, jak by tento případ mohl zamíchat americkou debatou o zavedení takzvaného Volckerova pravidla, tedy úplného zákazu obchodování bank s vlastními penězi. Jedna chyba jedné banky by však nakonec mohla mít mnohem širší následky.

Basilejská komise pro bankovní dohled, která nastavuje globální pravidla pro bankovní domy, se již nechala slyšet, že v oblasti řízení rizika hledá náhradu za termín „value at risk“ (VAR), která v současné době patří k nejpoužívanějším metodám pro měření tržního rizika portfolia. Její hodnota velikost potenciální možné ztráty portfolia při stanovené pravděpodobnosti a za stanovený časový interval. Basilejští regulátoři také uvažují o zvýšení kapitálových požadavků, aby lépe pokryli případné ztráty, které nejsou současnými modely dobře ošetřeny.

Původně měl být projekt přechodu od VAR a zvyšování kapitálových požadavků během na dlouhou trať. Nyní však toto téma nabylo na naléhavosti a zavádění nových pravidel by se mohlo výrazně uspíšit, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje blízké basilejské komisi.

„U VAR existují značné nedostatky, jež naznačují, že by měly být prozkoumány i jiné přístupy jako třeba očekávaný propad. Regulátoři se musejí přísněji podívat, která rizika jsou modelována a která se modelovat nedají,“ uvedl jeden ze zdrojů. VAR měří, kolik by mohla banka ztratit většinu obchodních dní, zatímco očekávaný propad se zaměřuje na rizika z velmi ojedinělých, ale o to horších událostí.

Jednotná kapitálová přiměřenost v EU

Ministři financí EU se shodli na pravidlech kapitálové přiměřenosti. Banky v EU by na jejich základě měly posílit kapitálové rezervy podle Basel 3. Pravidla by měla přímo v evropské legislativě stanovit, kolik kapitálu budou muset banky dát stranou kvůli krytí rizik. „EU bude mít jednotná pravidla pro bezpečné chování bank a finančních institucí. Na druhé straně bude dána dostatečná pravomoc a dostatečná flexibilita národním regulátorům. To byla životně důležitá otázka pro Česko,“ řekl ministr financí Miroslav Kalousek.