Barack Obama přiletěl do Barmy, setkal se s prezidentem

Obama v Barmě

Obama v Barmě Zdroj: ctk

Barack Obama dnes přiletěl na šestihodinovou návštěvu Barmy coby první americký prezident v historii. Na programu krátké návštěvy, která je vnímána jako další signál potvrzení demokratických přeměn země, má setkání s prezidentem Thein Seinem i vůdkyní barmské opozice, držitelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij, napsala agentura AP.

Se svým barmským protějškem, bývalým generálem Thein Seinem, jemuž je připisována zásluha za řadu reforem posouvajících Barmu od vojenské diktatury k civilní vládě a demokracii, se Obama setkal v budově regionálního parlamentu v bývalém hlavním městě Rangúnu.

Na úvod návštěvy Obama prohlásil, že přichází „napřáhnout ruku přátelství“ národu, který přechází od útlaku k míru. Barmskou vládu nicméně upozornil, že „práce s cílem zajistit a ochránit svobody teprve začala“.

Obama se má rovněž setkat s dlouholetou barmskou bojovnicí za demokracii Su Ťij, kterou navštíví v jejím domě, kde strávila téměř dvě desítky let v domácím vězení.

Po příletu amerického prezidenta v ulicích vítaly desetitisíce lidí, kteří chtěli alespoň zahlédnout konvoj, v němž rychle přejížděl z letiště do parlamentu. Mnoho z nich mávalo americkými vlajkami a pořizovalo si fotografie mobilními telefony.

Některé skupiny na ochranu lidských práv nicméně tvrdí, že Barma, která nadále zadržuje stovky politických vězňů a potýká se s etnicky motivovaným násilím, neudělala dost, aby si vysloužila osobní návštěvu Obamy. Americký prezident v neděli prohlásil, že jeho cesta do Barmy není posvěcením její vlády, ale uznáním dramatického pokroku, který se v zemi odehrává.

Do Barmy Obama zaletěl v rámci asijského turné, během nějž už navštívil Thajsko a zavítá do Kambodži. Jeho nynější cesta znamená formální návrat na světové jeviště po měsících poznamenaných vypjatou kampaní před volbami, v nich porazil svého republikánského rivala Mitta Romneyho.