Barmský režim činí kvůli Západu ústupky

Juppé je v Barmě. Šéfka barmské prodemokratické opozice Do Aun Schan Su Ťij pozvala včera po schůzce s francouzským ministrem zahraničí Alainem Juppé novináře do svého domu v Rangúnu. Ocenila reformy, které v poslední době začal realizovat nový režim. „Doufáme, že nový vývoj posílí proces demokratizace a národního usmíření,“ řekla. Juppé by se dnes měl během své historické návštěvy v asijské zemi, jako první francouzský ministr zahraničí v Barmě, sejít s jejím prezidentem Thein Seinem.

Juppé je v Barmě. Šéfka barmské prodemokratické opozice Do Aun Schan Su Ťij pozvala včera po schůzce s francouzským ministrem zahraničí Alainem Juppé novináře do svého domu v Rangúnu. Ocenila reformy, které v poslední době začal realizovat nový režim. „Doufáme, že nový vývoj posílí proces demokratizace a národního usmíření,“ řekla. Juppé by se dnes měl během své historické návštěvy v asijské zemi, jako první francouzský ministr zahraničí v Barmě, sejít s jejím prezidentem Thein Seinem. Zdroj: reuters

Barmský režim učinil jen od počátku roku řadu kroků, které naznačují uvolňování poměrů v zemi. Světoznámá šéfka opozice Do Aun Schan Su Ťij může kandidovat v dubnových volbách do parlamentu. Vláda uzavřela příměří s karenskými rebely, kteří se jí stavěli na odpor desítky let. V pátek mohli v rámci nového kola amnestie opustit cely další významní političtí vězni. Těmito ústupky chce země přesvědčit Západ, že je čas na ukončení protibarmských sankcí.

„Propuštění všech politických vězňů je dlouhodobým požadavkem mezinárodního společenství a já vřele vítám tato osvobození jako další projev příslibu barmské vlády činit reformy,“ reagoval na osvobození řady aktivistů a etnických vůdců britský ministr zahraničí William Hague.

Právě jeho lednová návštěva Barmy společně s nedávným příletem šéfky americké diplomacie Hillary Clintonové posílily spekulace o tom, zda by mohly postihy skončit už v letošním roce. „Tipuji, že sankce budou zrušeny postupně. Austrálie už tento proces zahájila a nyní bude pravděpodobně jen záležitostí času, než ji budou následovat další země,“ citoval Democratic voice of Burma Nicholase Farrellyho z Australské národní univerzity. „Jakýkoli krok zpátky ze strany barmské vlády bude mít samozřejmě za následek zastavení nebo zvrácení tohoto procesu,“ varoval ale odborník.

K ukončení sankcí vyzvala nedávno Čína. Pokrok v Barmě očividně vnímají i další země v regionu. Desetičlenné Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) se jí na podzim rozhodlo na rok 2014 udělit předsednictví organizace a rovněž žádá po Západu smířlivější postoj. Pokud reformní proces v zemi ztroskotá, hrozí přitom organizaci v daném roce bojkot jejích akcí. „Berou na sebe riziko, ale cítí, že mají dobrý důvod k tomu, aby to učinili,“ poznamenal podle BBC někdejší britský velvyslanec v regionu Derek Tonkin.

Někteří osvobození vězni se ale netají skepsí a aktivisté vyzývají režim, ať dalšími činy ukáže, že to s demokratizací myslí vážně. „Propouštění je příležitostí pro vládu, aby provedla reformu médií včetně zrušení cenzury informací před jejich publikací a dodatků k zákonům používaným v minulosti k potlačování svobody tisku a internetu,“ uvedl Shawn Crispin z Výboru na ochranu novinářů.

Reformy v Barmě

7. listopadu 2010 – proběhly první parlamentní volby za dvacet let
13. listopadu 2010 – konec domácího vězení pro Do Aun Schan Su Ťij
30. března 2011 – přesun moci na novou vládu dokončen, junta zanikla
12. října 2011 – barmské úřady začaly propouštět politické vězně
13. října 2011 – nové zákony umožňují vznik odborových organizací
2. prosince 2011 – vláda uzavřela příměří s šanskou menšinou
3. prosince 2011 – prezident schválil zákon umožňující demonstrace

Asijské firmy cítí příležitost

Změn v jedné z kdysi nejbohatších asijských zemí si začínají všímat podnikatelé. Západní společnosti s ohledem na přetrvávající sankce a zastaralé zákony zatím zůstávají ostražité, ale asijské firmy jeví ochotu nést zvýšené riziko. „Barma je nyní v hledáčku všech,“ řekl agentuře Reuters Apisak Tantivorawong z Krung Thai Bank. Země skýtá hlavně příležitosti v oblasti energetiky a rozvoji infrastruktury.

V uplynulém týdnu do Barmy zavítala japonská delegace tvořená ministrem obchodu a průmyslu Jukiem Edanem a zástupci mnoha firem. „Hospodářské zájmy v Barmě rostou. Chceme pokročit hlavně v rozhovorech o rozvoji infrastruktury,“ prohlásil předseda vlivné podnikatelské lobby Keindaren Hiromasa Jonekura. Zájem ale jeví i třeba japonské rybářské firmy a textilky. „Ženou se sem další země. Japonští podnikatelé myslí, že nemohou tento závod prohrát,“ dodal zástupce další organizace.

Největší spojenec Barmy, Čína, se už delší dobu soustřeďuje na barmská naleziště ropy a plynu. Buduje tam ropovod a plynovod a chce postavit rafinerii. V posledních dnech se objevily zprávy, že země se k těžbě snaží horečně přilákat i firmy odjinud. Kolem jednání a jejich výsledků však panují nejasnosti. „Mnoho velkých západních těžařů může vyčkávat a sledovat to zpovzdáli kvůli sankcím, ale také tím mohou zmeškat vlak,“ zdůraznil Victor Shum ze singapurské pobočky konzultační firmy Purvin & Gertz.