Băsescu se zachránil, napětí ale zůstává

"Dohoda je na dva roky," uvedl Basescu.

"Dohoda je na dva roky," uvedl Basescu.

Vzrůstající zloba Rumunů na vrcholné politiky a vedro pomohly k záchraně prezidenta Traiana Băseska. Referendum o jeho odvolání je neplatné, k urnám se dostavilo jen 46 procent oprávněných voličů. Z výroků prezidenta a premiéra Victora Ponty lze usuzovat, že jejich soužití nebude hladké ani nadále.

„Plamen demokracie zůstal hořet. Rumuni odmítli státní převrat,“ prohlásil Băsescu. Drtivá většina těch, co hlasovali, se přitom vyjádřila pro jeho odchod. Băsescu chce pohnat k zodpovědnosti ty, kdo jeho svržení iniciovali. Konkrétní kroky ale neuvedl.

Středopravého prezidenta se chtěl zbavit středolevý kabinet, obvinil ho z překračování pravomocí a vměšování do vládních záležitostí. Na počátku července jeho odvolání odhlasoval parlament. Referendum o Băseskově svržení se přitom ze stejných důvodů konalo už podruhé. Poprvé v roce 2007 přišlo hlasovat ještě méně lidí, tři čtvrtiny zúčastněných tehdy ale chtěly, aby setrval ve funkci.

Prezidentovu popularitu od té doby srazil jeho kladný postoj k úsporám, jež po zemi požadují zahraniční věřitelé. „Hlasoval jsem pro jeho odvolání, protože snížil mou penzi a nezaslouží si být u moci,“ citovala agentura Reuters šestašedesátiletého penzistu žijícího nedaleko Bukurešti.

Ponta po ohlášení výsledků uvedl, že Băsescu sice zůstane v prezidentském paláci, ale nebude mít legitimitu. V tuto chvíli však není zcela jasné, jak se bude k prezidentovi chovat.

Spor o ropná ložiska

„Musíme bránit Rumuny, kteří hlasovali pro impeachment,“ prohlásil premiér. „Co je k diskuzi s člověkem, kterého Rumuni odmítli?“ odvětil na dotaz, zda bude s Băseskem spolupracovat. Přislíbil však, že nebude vyhledávat konfrontaci, protože spory by Rumunsko dále oslabily.

Tomu ale analytici příliš nevěří. „Pontovy komentáře svědčí o tom, že bude pokračovat ve svém útočném přístupu, který mohl pochytit od Băseska,“ míní Sergiu Miscoiu z think tanku CESPRI.