Berlín: Řeckou neochotu splácet dluhy nemohou odnést ostatní

Německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel si nedokáže představit snížení řeckého dluhu. Kroky Atén se podle něj nemohou stát přítěží pro obyvatele ostatních zemí. Gabriel, který je zároveň německým vicekancléřem a sociálnědemokratickým předsedou, to prohlásil na tiskové konferenci v Berlíně. Mluvčí německé vlády očekává, že řecký kabinet již brzy představí svou ekonomickou strategii.

„Je jasné, že se musíme snažit udržet Řecko v eurozóně. Je ale také jasné, že musíme být čestní ke svým vlastním občanům a k dalším státům eurozóny,“ řekl Gabriel. „Občané ostatních států eurozóny mají právo vidět, jak jsou dohody související s jejich aktem solidarity dodržovány. Každá evropská země má svou historii, nemůže se od ní oddělit novými volbami. Právě proto doufáme v čestné rozhovory s novou řeckou vládou, jejichž cílem bude potvrdit existenci současných dohod,“ dodal německý ministr. Země eurozóny a Mezinárodní měnový fond půjčily Aténám miliardy eur.

V reakci na dotaz na takzvaný grexit, tedy řecký návrat k drachmě, Sigmar Gabriel řekl, že by to bylo „špatné řešení“, nicméně vše prý záleží na Aténách.

Řecká vláda by si podle německého ministra měla vždy nejdříve promluvit se svými partnery, než podnikne určitá opatření související se záchranným programem, například jako bylo úterní oznámení o zastavení privatizace přístavu Pireus. „Věci, které Řecko nebude dělat, nemohou být navaleny na daňové poplatníky a zaměstnavatele v sousedních státech,“ dodal Gabriel.

V řeckých parlamentních volbách v neděli zvítězila levicová strana Syriza, která se staví proti úsporným opatřením spojeným s mezinárodním záchranným programem. Jak uvedl nový řecký premiér Alexis Tsipras, své dluhy budou Řekové splácet, nicméně o výši dluhu chtějí jednat s mezinárodními věřiteli.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkové výši 240 miliard eur (6,6 bilionu korun).

Očekávám, že nová řecká vláda okamžitě představí zastřešující ekonomickou a finanční strategii

Výměnou za to ale musela vláda zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně, což prohloubilo hospodářskou recesi, mělo hluboké sociální dopady a vedlo k nezaměstnanosti přesahující 25 procent. Státní dluh Řecka dosahuje celkové výše asi 320 miliard eur (8,9 bilionu Kč).

Mluvčí německé vlády Steffen Seibert očekává, že Řekové představí velmi brzy svou ekonomickou a finanční strategii. „Očekávám, stejně jako všichni evropští partneři, že nová řecká vláda okamžitě představí zastřešující ekonomickou a finanční strategii a své jasné názory, jak by se mělo pokračovat v současném programu a jak bude Řecko plnit své závazky,“ uvedl Seibert. „Poté bude na evropských partnerech, aby prodiskutovali záležitosti související s těmito konkrétními návrhy,“ dodal.

Vladan Gallistl: Syriza tahá za hodně krátký konec

Program řecké Syrizy je úžasnou přehlídkou slibů, které nelze splnit