Bernanke: Fed zvažuje další stimulační opatření

Bernanke

Bernanke

Americká centrální banka (Fed) zvažuje další opatření na podporu ekonomiky. V jakém rozsahu a zda vůbec je zavede, ale bude záviset na vývoji makroekonomických dat. Především by ekonomika musela pokračovat ve slabém výkonu a zároveň by musela polevit inflace. Před členy amerického Kongresu to řekl šéf Fedu Ben Bernanke. Na jeho slova reagoval silným poklesem dolar, naopak prudce vzhůru se vydaly komodity v čele se zlatem, které vystoupilo na nový rekord.

„Stále je zde možnost, že slabý hospodářský růst bude trvalejšího rázu, než jsme očekávali. Je také možné, že se znovu objeví riziko deflace, což by znamenalo, že bude nutná další pomoc,“ řekl Bernanke. Na druhou stranu Fed pracuje i se scénářem, že se delší dobu udrží zvýšená inflace, kterou způsobují drahé energie a potraviny. Pokud by inflace dlouho nepolevovala, pak je Fed připraven sáhnout k rychlému zvyšování úrokových sazeb, až bude k takovému kroku vhodná doba.

Fed má připraveny tři možné scénáře. Bernanke před výborem pro finanční služby Sněmovny reprezentantů v pololetním vystoupení uvedl, že v úvahu připadá další kolo nákupu státních dluhopisů s delší splatností. To by v podstatě znamenalo třetí fázi takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky, zkráceně QE3. Vedle toho by Fed mohl ještě srazit úrok, který bankám platí za to, že si u něj uloží rezervy. Tím by je povzbudil k vyšší úvěrové aktivitě.

Třetí možností je explicitnější formulování strategie, hlavně jak dlouho chce Fed držet sazby na rekordním minimu. To by podle šéfa Fedu mohlo dát investorům větší důvěru v centrální banku a její snahy o podporu ekonomiky dalšími opatřeními.“On v podstatě musí říct, že pokud to bude zapotřebí, bude muset reagovat. Zdá se ale, že to říká spíš jen jako nějakou slovní podporu, než něco jiného. On totiž pořád očekává, že to zpomalení ekonomiky je pouze přechodné,“ podotkl hlavní ekonom finanční společnosti RBS Capital Markets Tom Porcelli.

Komentář šéfa Fedu k inflaci směřoval k obavám, které dávali v poslední době najevo prezidenti jednotlivých součástí Fedu. Ti kritizovali už druhé kolo kvantitativního uvolňování, jinak také QE2, v jehož rámci Fed kupoval státní dluhopisy. Program QE2 banka zahájila loni na podzim a ukončila letos v červnu. Celkem tak odkoupila dluhopisy za 600 miliard dolarů (asi 10,4 bilionu korun).

Bernanke je stále toho názoru, že za příliš pomalým růstem ekonomiky jsou přechodné faktory. Šéf Fedu tudíž stále počítá s tím, že ekonomika ve druhém pololetí zrychlí tempo. Americká ekonomika z hluboké recese oživuje velmi zvolna, nejpomaleji se situace zlepšuje na realitním trhu a na trhu práce. Minulý týden statistika ukázala, že v červnu vzniklo v USA mnohem méně pracovních příležitostí, než se čekalo. Navíc se míra nezaměstnanosti vrátila na letošní rekord 9,2 procenta.

Cena zlata po Bernankových slovech zrychlila růst a dostala se na nový rekord těsně pod 1590 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Prudce vzhůru vyrazilo také stříbro, jehož cena překročila 38 dolarů za unci, obecně se zvyšovaly ceny i dalších komodit, včetně ropy. Brent se dostal k hranici 120 dolarů za barel, kurz dolaru vůči euru klesl za 1,41 USD a ke švýcarskému franku spadl na historické minimum 0,8236 CHF.