Bernanke: Oživení z krize je pomalé. Další peníze ale neslíbil

Ben Bernanke, Fed

Ben Bernanke, Fed Zdroj: reuters

Americká centrální banka (Fed) bude zvažovat možnosti další měnové stimulace slabé ekonomiky a zaměstnanosti. Řekl to dnes šéf Fedu Ben Bernanke na trhy napjatě očekávaném výročním sympoziu světových centrálních bankéřů v letovisku Jackson Hole ve Wyomingu. Žádné konkrétní kroky ale nenaznačil.

Bernanke v projevu konstatoval, že „oživení z krize bylo mnohem slabší, než jsme doufali“. Oznámil, že měnový výbor Fedu se v září sejde na dva dny namísto původně plánovaného jednoho, aby mimo jiné uvážil, jaké má v nynější situaci možnosti k další podpoře ekonomiky.

Šéf Fedu zmínil jako zásadní problém rekordně vysokou nezaměstnanost. Její snížení je podle něj předpokladem nastartování silnějšího amerického růstu.

„Za těchto neobvyklých okolností mohou opatření, které podněcují oživení v krátkém období, sloužit k dosažení cílů i z dlouhodobého hlediska,“ uvedl Bernanke.

Šéf americké centrální banky vyjádřil optimismus, že se americká ekonomika v delší perspektivě z problémů dostane. Hlavní zodpovědnost ale podle něj musí mít Bílý dům a Kongres, ne Fed.

Další peníze do ekonomiky Fed zatím pumpovat nebude

Pro některé investory bylo vystoupení Bernankeho zklamáním, protože neoznámil žádná konkrétní opatření na podporu ekonomiky. Spekulovalo se o tom, že by Bernanke mohl oznámit další kolo kvantitativního uvolňování, takzvané QE3. Na to ale nedošlo.

„Nedostál očekávání trhů. Je opatrný, je si vědom slabosti globální a americké ekonomiky, je ale jasné, že už nemá k dispozici dost adekvátních nástrojů,“ řekl agentuře Reuters hlavní ekonom newyorské firmy TD Securities Eric Green.

„Nečekal jsem, že řekne něco extra velkého, což se také stalo. Největší bombou bylo to, že Fed se v září sejde na dva dny místo jednoho,“ uvedl John Canally z bostonské firmy LPL Financial.

Před rokem Bernanke oznámil plán další stimulace ekonomiky pomocí nákupů státních dluhopisů za 600 miliard dolarů v rámci druhé vlny takzvaného „kvantitativního uvolňování“ (QE2).

Největší světová ekonomika letos i přes podporu Fedu upadla prakticky do stagnace. Podle dnešních revidovaných údajů stoupl hrubý domácí produkt USA ve druhém čtvrtletí o jedno procento a za celé pololetí jen o 0,7 procenta. Ve druhém pololetí se přitom výraznější zrychlení nečeká.

Americké akcie v reakci na Bernankeho projev prohloubily počáteční propad. Dow Jonesův index po zprávě ztrácel 1,6 procenta po poklesu o 0,8 procenta před projevem, později se ale vrátil na předchozí úroveň.

Zrychlil pokles cen ropy, naopak posilovat začalo opět zlato, které hraje roli bezpečné investice. Dolar zpevnil a ceny vládních dluhopisů stouply, protože se zdá, že Fed k dalšímu skupování dluhopisů či k jiným formám výrazného zvyšování peněžní zásoby nepřikročí.