Bič na neplatiče? USA zpřísnily podmínky pro přesun firem do daňových rájů

Washington (ilustrační foto)

Washington (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Americká vláda se rozhodla zasáhnout proti domácím společnostem, které se snaží pomocí fúzí a akvizic se zahraničními podniky vyhýbat placení daní v USA. Ministerstvo financí zveřejnilo nové právní předpisy, které mají zajistit, aby pro firmy nebylo finančně výhodné využívat taktiku zvanou daňová inverze. Nová opatření vstoupila v platnost okamžitě.

V rámci takzvané daňové inverze americké podniky obvykle převezmou menší firmu v zemi, kde jsou nižší daně, nebo se s touto firmou sloučí, a do této země pak převedou daňové sídlo celé skupiny. Hlavní aktivity však obvykle zůstávají v USA. Ministerstvo financí proto oznámilo nová pravidla, která omezují daňové výhody pro firmy, které se rozhodnout platit daně jinde, a zpřísňují pravidla tam, kdy je inverze možná. Přesun sídla tak bude obtížnější a méně prospěšný.

„Provádíme první kroky, u kterých si myslíme, že firmy si dvakrát rozmyslí“ než uskuteční inverzi, prohlásil ministr financí Jack Lew. Pro některé firmy již podle něj nebude mít inverze kvůli novým pravidlům ekonomický smysl.¨Vzhledem k tomu, že nová pravidla vstoupila v platnost již v pondělí, mohou způsobit problémy mnoha firmám, které se již rozhodly pro přesun, avšak nestihly ho ještě dokončit.

Například řetězec restaurací rychlého občerstvení Burger King Worldwide si naplánoval přesun do Kanady v rámci dohody s řetězcem Tim Horton. Podobně zdravotnická firma Medtronic koupila irský podnik Covidien a chtěla přesunout své daňové sídlo do Irska.

Omezení korporátních půjček

Ministerstvo prostřednictvím nových opatření mimo jiné zabrání firmám při přesunu sídla využít daňových výhod z převzetí. Pro firmy, které budou nadále působit v USA, také bude obtížnější napojit se na své peníze v zahraničí, třeba prostřednictvím půjček mezi mateřskou a dceřinou firmou, bez toho, aby z nich musely platit daně v USA. Zpřísňují se také požadavky na výši vlastnického podílu v koupené firmě.

Podle agentury Reuters se od počátku 80. let uskutečnilo kolem 50 dohod s daňovou inverzí. Zhruba polovina z nich byla dokončena v době úvěrové krize v letech 2008 a 2009. Republikáni však nová pravidla kritizují. Podle agentury AP upozorňují, že Spojené státy mají nejvyšší daň ze zisku právnických osob v rozvinutém světě a dodávají, že vláda prezidenta Baracka Obamy by měla raději zjednodušit daňový zákoník, než trestat společnosti.