Bílí novorozenci v USA jsou poprvé v menšině

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Sčítání lidu ve Spojených státech ukázalo, že etnické složení Američanů se významně mění. V Americe se poprvé v historii narodilo více dětí z černošských, hispánských a dalších etnik než bílých novorozenců. Změna etnického mixu je důsledkem několik desetiletí trvajícího přílivu přistěhovalců zejména hispánského původu.

Počet bílých novorozenců bez Hispánců za období do července 2011 byl 49,6 procenta, barevných dětí z černošských, asijských, hispánských a dalších etnik bylo 50,4 procenta neboli 2,02 milionu novorozenců.

„Je to důležitý mezník,“ řekl Roderick Harrison, bývalý šéf rasových statistik Úřadu pro sčítání lidu, který nyní pracuje jako sociolog na Howardově Universitě. „Dnešní generace vyroste mnohem více přivyklá rozlišnosti než generace jejich rodičů,“ dodal.

Nejrychleji přibývá Hispánců

Příslušníků menšin v USA celkově přibývá. Počet obyvatel z etnických minorit se od roku 2010 zvýšil o 1,9 procenta na 114,1 milionu lidí, což odpovídá 36,6 procentům veškeré populace.

Nejrychleji rostoucí etnickou menšinou v USA jsou Hispánci. Přírůstek Hispánců - ale i Asiatů - však vloni prudce zpomalil na pouhá dvě procenta ze čtyř v roce 2000. Přírůstek černochů zůstal na jednom procentu. Hispánců však bude dále přibývat – jsou celkově mladší (průměrný věk 27 let oproti 42 rokům u bělochů) a mají dříve děti.

Příliv Hispánců a Asiatů ale kvůli snížení ekonomického růstu v USA zpomaluje a datum, kdy se bílí Američané ocitnou v menšině tak přijde později, než se předpokládalo. Po sčítání v roce 2010 se počítalo s rokem 2040, nyní se datum posouvá o pár let dál.

Na mnoha místech v USA už ale bílí v menšině jsou. Platí to pro čtyři státy a hlavní město, Washington DC. Také ve městech jako je New York, Las Vegas nebo Memphis je většina obyvatel „barevných“, píše deník New York Times.

Bílá generace versus „barevná“

Změna barvy typického Američana s sebou přináší řadu otázek. Bude starší generace ochotná financovat vzdělávání mladších Američanů, kteří už nevypadají tak, jako oni?Změna barvy typického Američana s sebou přináší řadu otázek. Bude starší generace ochotná financovat vzdělávání mladších Američanů, kteří už nevypadají tak, jako oni? | profimedia.czZměna barvy typického Američana s sebou přináší řadu otázek. Bude starší generace ochotná financovat vzdělávání mladších Američanů, kteří už nevypadají tak, jako oni?

Změna barvy typického Američana s sebou přináší řadu otázek. Bude starší generace ochotná financovat vzdělávání mladších Američanů, kteří už nevypadají tak, jako oni? Jak přimět Hispánce, aby chodili k volbám? „Otázka je, jak se změní uvažování o sociální smlouvě, když dvě následující generace budou na pohled vypadat odlišně,“ říká Marcelo Suarez-Orozco, ředitel Imigračních studií na Newyorské univerzitě.

USA se budou stále více potýkat s problémem, že „barevní“ mají nižší vzdělání než „bílí“. Vysokoškolský titul má 13 procent Hispánců a 18 procent černochů oproti 31 procentům bělochů. Výzvou pro politiky tedy bude přibývající barevné děti vzdělat.