Blížící se mistrovství ve fotbale násobí sílu terorismu a stávek

finišují. Již týden trvá ve Francii stávka železničářů (snímek je z Lyonu). Vedení státních drah SNCF vyjednává
s odbory podmínky k zastavení protestu před zahájením fotbalového Eura. V zemi sílí mobilizace
zaměstnanců i v energetice, pařížské městské dopravě a v dalších odvětvích, která také využívají situace
k tlaku na vládu. Podle komentářů lze očekávat, že odbory budou organizovat stávky a jiné protesty
nejméně do 14. června, na kdy vyzvaly k dalším velkým demonstracím proti změně zákoníku práce.

finišují. Již týden trvá ve Francii stávka železničářů (snímek je z Lyonu). Vedení státních drah SNCF vyjednává s odbory podmínky k zastavení protestu před zahájením fotbalového Eura. V zemi sílí mobilizace zaměstnanců i v energetice, pařížské městské dopravě a v dalších odvětvích, která také využívají situace k tlaku na vládu. Podle komentářů lze očekávat, že odbory budou organizovat stávky a jiné protesty nejméně do 14. června, na kdy vyzvaly k dalším velkým demonstracím proti změně zákoníku práce. Zdroj: CTK

Když fotbalová generalita před šesti lety rozhodla, že evropský šampionát proběhne ve Francii, nikdo netušil, s jakými problémy se v této tradiční fotbalové zemi bude muset turnaj potýkat.

V souvislosti s kontinentálním mistrovstvím ve fotbale převládají v médiích úplně jiná témata než při takových příležitostech obligátní hodnocení formy a šancí jednotlivých účastníků. Nejfrekventovanějšími slovy v zemi galského kohouta jsou jen pár dní před pátečním startem šampionátu terorismus, nebezpečí, stávka a záplavy. Horší kartu pro zahájení oslavy nejpopulárnějšího sportu planety si lze jen stěží představit.

„Tato jedinečná událost za tak výjimečných okolností vyžaduje zvláštní bezpečnostní opatření,“ hřímá francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve. „Nulová bezpečnost znamená stoprocentní riziko, ale stoprocentní bezpečnost neznamená nulové riziko,“ citoval deník L’Équipe ministrovo hodnocení výsledku posledního testu, který měl ukázat, jak „neprodyšné“ stadiony jsou. Zkouška totiž nedopadla zrovna nejlépe.

EURO 2016 - VEŠKERÉ INFORMACE NAJDETE ZDE

Na zápas Paris St. Germain proti Olympique Marseille fanoušci bez problémů propašovali na tribuny stadionu Stade de France dýmovnice, světlice a další nebezpečné předměty. V tom nepomohla ani opatření UEFA po listopadových útocích. Kolem slavného stadionu vyrostlo téměř čtyřkilometrové „pásmo nikoho“, jímž diváci projdou jen po kontrolách na čtyřech stanovištích. Před zápasem PSG s Marseille ale vznikly velké fronty a na některých místech pronikali diváci na stadion, aniž prošli bezpečnostními rámy.

K varujícímu zjištění nad těmito čísly se podle deníku Le Point dopracovala francouzská tajná služba, když prověřila zhruba tři a půl tisíce lidí, kteří mají během turnaje dohlížet na bezpečnost. Téměř sto z nich je zařazeno na seznam osob, které monitoruje francouzská policie jako potenciální spolupracovníky teroristických organizací včetně IS.

Francouzské úřady očekávají, že na 51 zápasů na deseti stadionech po celé zemi dorazí asi 2,5 milionu fanoušků. V okolí stadionů v dalších velkých městech budou rovněž fanouškovské zóny, v nichž se budou zápasy promítat na velkoplošné obrazovky. Do nich přijde své týmy podpořit zřejmě až osm milionů lidí. Na ně má dohlížet na 90 tisíc pracovníků ostrahy. Ti budou nejen na stadionech, ale také ve fan zónách či na ulicích. Z toho 77 tisíc by měli být policisté, tisícovka dobrovolníci a zbytek pracovníci soukromých bezpečnostních agentur.

K tomu včera přišla zpráva z Kyjeva, že ukrajinská tajná policie SBU zadržela teroristu, který během turnaje plánoval 15 atentátů. Podle médií jde o Francouze, který se snažil převézt ze západní Ukrajiny do Polska větší množství zbraní a výbušnin. Podle Kyjeva mohou za jeho plány stát ruské tajné služby.