Boj o vliv. Divoký západ Ukrajiny v Zakarpatské oblasti

Hořící policejní auto poblíž Mukačeva

Hořící policejní auto poblíž Mukačeva Zdroj: ctk

Sobotní přestřelka v Mukačevu upoutala pozornost celé Ukrajiny k pašeráctví, korupci a dalším problémům nejzápadnější oblasti země. V sobotu se v Mukačevu střetli stoupenci poslance Mychajla Laňa s členy Pravého sektoru. Vypukla přestřelka a policisté, kteří dorazili na místo, čelili palbě z granátometů, automatických pušek a kulometů.

Pravý sektor tvrdí, že jen chtěl skoncovat s pašováním, kvetoucím prý Laňovou vinou. Prý Laňovi také zabránil, aby v Mukačevu zřídil takzvanou Zakarpatskou lidovou republiku. Podle této verze šla policie na ruku poslanci. Laňo obvinění odmítá a tvrdí, že vše spískal vlivný místní politik Viktor Baloha, který býval šéfem kanceláře prezidenta Viktora Juščenka. Prý Baloha financuje Pravý sektor.

I Baloha veškerá obvinění odmítá. A vyzývá k potírání pašeráctví, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. Zakarpatsko si vysloužilo pověst turistického zákoutí. Ale podle expertů pod povrchem přetrvává mnoho problémů, které mohly být příčinou konfliktu. K těm hlavním problémům patří korupce, pašování a spory místních elit.

Zakarpatsko má s třemi členy Evropské unie - Slovenskem, Maďarskem a Rumunskem - dohromady 16 hraničních přechodů. Už od 90. let tam je za jeden z klíčových problémů považováno pašování a konflikty o ovládnutí pašeráckých tras. Gubernátor Luhanské oblasti Hennadij Moskal, který na počátku tisíciletí region řídil, tvrdil, že do pašování je zapletena značná část mocenských struktur Zakarpatska.

Jedním z hlavních center oblasti je Mukačevo. Boj o ovládnutí města v letech 2003 a 2004 přerostl v celostátní konflikt. Další velice vlivnou postavou v oblasti býval Viktor Medvedčuk. Baloha zprvu býval Medvedčukovým poradcem, ale pohádali se. Baloha podporoval opozičního vůdce Juščenka, zatímco Medvedčuk býval šéfem kanceláře prezidenta Leonida Kučmy.

Zbití poslanců

Ve volbách starosty Mukačeva v roce 2003 byl Medvedčukovým soupeřem Balohův bratranec Vasyl Peťovka a Ernest Nuser z vládní strany. Volilo se ve stínu rvaček, přestupků a zbití poslanců. Poprvé sehráli vážnou roli mladí rváči v teplácích, kteří se později stali pověstnými po celé zemi.

Peťovka vyhrál, ale soud výsledek zrušil. Další kolo následovalo na jaře 2004, kdy Baloha soupeřil s Nuserem. Zase došlo na pěsti a tekla krev. I když Baloha podle průzkumů vedl, vítězství přisoudili Nuserovi. Po oranžové revoluci ztratil Medvedčuk všechny funkce. Baloha se stal gubernátorem, pak ministrem a nakonec kancléřem.

Boj o dosah na politiku

Balohovi lidé v oblasti soupeřili s lidmi Medvečuka, později Strany regionů, jejímž členem býval Laňo. Medvedčukovým poradcem byl i vlivný politik Nestor Šufrič, ovládající užhorodský fotbalový klub Hoverla. S vítězstvím Viktora Janukovyče v prezidentských volbách 2010 se váha vlivu přechýlila. Gubernátorem se stal poslanec z Janukovyčovy strany Oleksandr Ledida. Ale Balohova strana ve volbách ovládla oblastní sněm i značnou část samosprávy. Baloha byl sice tou dobou ministrem, ale před volbami 2012 měl takový konflikt s Laněm, že div nedošlo na střelbu. A po volbách Strana regionů dokázala zařídit, aby Balohův bratr Pavlo přišel o poslanecký mandát.

Ale euromajdan zase přepsal mapu vlivu v oblasti. Strana regionů se rozpadla a ve volbách v roce 2014 čtyři ze šesti mandátů získali bratři Viktor, Pavlo a Ivan Balohové a jejich bratranec Vasyl Peťovka. Laňo sice dokázal v jednom obvodu vyhrát, Ale podle místních expertů jeho vliv zeslábl, stejně jako starého Medvedčukova týmu. „V posledních letech byl Laňo ve stínu Balohů, jeho role se nejspíše zveličuje,“ řekl Serhij Fedaka z Užhorodské národní univerzity.

Omezený vliv

Stejně jako další zakarpatský expert Viktor Paščenko upozornil, že Viktor Baloha má vliv na volené orgány, ale s bezpečnostními složkami mívá potíže. Před rokem veřejně protestoval proti jmenování oblastního policejního náčelníka. Zakarpatská filiálka Pravého sektoru vznikla během euromajdanu a v čele stanul tehdy málo známý Oleksandr Sačko. Jednou z prvních akcí bylo „otevření“ Medvedčukovy horské rezidence u Mukačeva. Za poslední rok se ozbrojenci Pravého sektoru dostali do několika sporů, které vyústily v přestřelky. Podle expertů ale Pravý sektor politický vliv v oblasti nezískal.

„Řeknu rovnou, že pověst Pravého sektoru v oblasti je nevalná. Jsou mezi nimi bývalí strážci zákona, obviněni z pašování,“ tvrdí Paščenko. „Ve sporu Pravého sektoru a Laňa může být vše, jen ne ideologie. Na Zakarpatsku se věci točí okolo pašování, ne okolo idejí,“ dodal politolog Fedaka.