Bojovnost Visegrádu v Bratislavě vyprchala

Český premiér Bohuslav Sobotka na summitu EU v Bratislavě

Český premiér Bohuslav Sobotka na summitu EU v Bratislavě Zdroj: ctk

Bratislava se v pátek stala hlavním městem Evropské unie. Pro Slovensko mimořádná diplomatická událost za účasti 27 lídrů členských zemí naznačila, jak těžké bude najít společný postoj při řešení migrační krize a jednotnou odpověď na brexit. V nelehké pozici byl i premiér Robert Fico, který prosazuje pro některé státy těžko přijatelné postoje visegrádské čtyřky. Na druhé straně ale jakožto lídr předsednické země musí hledat shodu a kompromis.

Nepředpokládalo se, že neformální schůzka bez účasti Británie přinese zásadní rozhodnutí. Vzhledem k nelehké situaci v EU jí byl ale i tak přikládán poměrně velký význam. „Summit prokázal vůli lídrů nastavit si zrcadlo a říct si, že ne všechno je dobré, ale na druhou stranu že nemáme nic lepšího,“ shrnul diskuzi Fico. Výsledkem setkání je bratislavská deklarace, v některých odstavcích jen vágně slibující atraktivní unii, kontrolu vnějších hranic a bezpečnost.

Představitelé visegrádské čtyřky v posledních týdnech upozorňovali, že budou v Bratislavě hlasitě požadovat změny, které by v EU zajistily větší slovo jednotlivým státům. Debatu o směřování společenství po britském referendu chtěli využít ke „kulturní kontrarevoluci“ proti vizi zakladatelů bloku, z jejich pohledu patologicky liberální a antinacionalistické.

Hodnocení summitu ústy lídrů V4 ale ukazuje, že ani mezi nimi neexistuje naprostá jednota a stejná míra odhodlání. Fico zřejmě především s ohledem na svou roli hostitele označil schůzku za úspěšnou a správnou odpověď na současné dění.

Podle něj nastal posun v otázce ochrany vnějších hranic a odmítnutí nekontrolované migrace. Později však připustil, že chtěl do bratislavské deklarace zanést víc kroků týkajících se tématu. „Mohl jsem bouchnout do stolu, ale to by nás nikam nedostalo,“ vysvětlil svou rezignaci.

Orbán trvá na německém stropu pro uprchlíky

Ani polská premiérka Beata Szydlová nebyla příliš bojovná. Zřejmě částečně reflektovala nedávné výhrady unijního prezidenta a krajana Donalda Tuska k její kritice bloku. Po bratislavském setkání konstatovala, že došlo k nastartování reformy unie, což je pro Varšavu klíčové.

Maďarský premiér Viktor Orbán ale podobný optimismus nesdílí. Podotkl, že se v Bratislavě nepodařilo změnit naivní a sebezničující přistěhovaleckou politiku unie. Podle něj musí Německá spolková republika stanovit strop pro přijímání uprchlíků, jinak se jejich příliv nezastaví.

Krátce po skončení summitu dal Fico každopádně najevo, že hodlá tvrdě hájit zájmy obyvatel zemí V4 žijících v Británii. V sobotním rozhovoru pro Reuters zdůraznil, že je čtyřka připravena vetovat dohodu o odchodu království z unie, pokud Londýn omezí práva jejích občanů na práci v odpadlické zemi.

Bratislavská deklarace k migraci
• Odhodlání naplňovat dohodu EU–Turecko

• Závazek některých zemí pomoci Bulharsku s ochranou hranice s Tureckem; podpora dalších států v první linii

• Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce pohraniční a pobřežní stráže EU

• Plán posoudit v prosinci smlouvy o spolupráci s třetími zeměmi v oblasti migrace za účelem snížit příliv ilegálních migrantů a zvýšit jejich vracení

• Práce na širším unijním konsenzu v otázce migrační politiky