Bratislava se staví k případnému útoku v Sýrii zdrženlivě

Bratislava

Bratislava

Slovensko, podobně jako Česká republika, se staví rezervovaně k případnému vojenskému útoku Spojených států na vybrané cíle v Sýrii. Nicméně podobně jako Ministerstvo zahraničních věcí ČR, i slovenská diplomacie je silně znepokojena zprávami o nasazení chemických látek, k čemuž mělo dojít 21. srpna na předměstí Damašku.

„Naše diplomacie vždy podporovala politické řešení konfliktu v Sýrii. Jakékoliv použití chemických zbraní vůči obyvatelům je zločinem proti lidskosti. Proto mně zajímá, jaká bude zpráva inspektorů OSN, kteří prověřují situaci přímo v Sýrii. Vyzýváme syrskou vládu, aby umožnila vyslanému inspekčním týmu OSN bezpečný a neomezený přístup do oblasti s cílem urychleného vyšetření těchto správ,“ uvedl pro Euro Miroslav Lajčák, místopředseda slovenské vlády a ministr zahraničních věcí a evropských záležitostí SR.

„Očekáváme, že se situací bude zabývat i bezpečnostní rada OSN a přijme zodpovědná opatření vycházející ze zjištění mise,“ uvedl Lajčák, který je jedním z vážných kandidátů na budoucího generálního tajemníka OSN.

Jak dodal, Slovensko určitě upřednostňuje postup v součinnosti s mezinárodní komunitou, který by se opíral o mandát vycházející z rezoluce Bezpečnostní rady OSN. „Mluvit o jakýchkoliv jiných scénářích mimo tohoto rámce by bylo v této chvíli předčasné,“ domnívá se slovenský ministr zahraniční.

O tom, zda by případné útoky na vybrané cíle mohly dopomoci k ukončení občanské války v Sýrii Lajčák odmítl spekulovat. „Pouze zopakuji, že jsme vždy preferovali a preferujeme politické řešení. Zároveň je jasné, že použití chemických zbraní je překročením pomyslné červené čáry, které nelze tolerovat,“ dodal.

Slovensko uzavřelo svoji ambasádu v Damašku právě kvůli tamnímu konfliktu a zhoršující se bezpečností situaci v Sýrii již loni 29. března. Od 1. srpna letošního roku zastupuje Slovenskou republiku ve vydávání schengenských víz pro občany Sýrie velvyslanectví České republiky v libanonském Bejrútu.