Brazilské volby: Rousseffová varuje chudé před Silvaovou

Obě kandidátky v brazilských volbách

Obě kandidátky v brazilských volbách Zdroj: Reuters

V Brazílii se schyluje k ženskému souboji o prezidentské křeslo. Celý svět překvapil raketový nástup socialistky Mariny Silvaové, která znejistěla současnou hlavu státu Dilmu Rousseffovou. Nyní se ale zdá, že ekologická aktivistka ztrácí dech. Úřadující prezidentka ze Strany pracujících tvrdí, že její konkurentka uškodí chudým, a pozici si snaží udržet sliby štědrých sociálních programů.

„Negativní kampaň Rousseffové zabrala a Marina přestala zvyšovat podporu,“ řekl Bloombergu politolog ze Sao Paula Ricardo Ribeiro. „Je však možné, že tento negativní cyklus už dosáhl veškerého efektu, jakého mohl,“ dodal.

Prezidentka podle aktuálního průzkumu zvýšila náskok pro první kolo klání, které se uskuteční 5. října. Její podpora vzrostla z 36 na 37 procent, zatímco Silvaové klesla z 33 na třicet. Sociální demokrat Aécio Neves má 17 procent.

Pro druhé kolo však mezi kandidátkami zůstává rozdíl jednoho až dvou procent ve prospěch Silvaové. Při jejím srpnovém nástupu do voleb jí nahrály především dvě okolnosti. Její předchůdce Eduard Campos zemřel při leteckém neštěstí, což v zemi vyvolalo velké emoce. Brazilci jsou navíc roztrpčeni z politické korupce, ekonomické stagnace, nízké úrovně veřejných služeb a utrácení za velké sportovní akce, kvůli čemuž vyrážejí do ulic.

Vlna smutku nad smrtí Campose však pominula a Rousseffová se snaží o své rivalce vytvořit obraz nedostatečně zkušené probyznysové političky, která omezí veřejné výdaje a zruší různé formy podpory sociálně slabých. Současná vláda navíc před pár dny slíbila, že jen v první půlce příštího roku vytvoří 350 tisíc bytových jednotek pro rodiny s nízkými příjmy. Program podle ní podpoří investice a zaměstnanost.

Silvaová odmítá nařčení, že straní bohatým, a slibuje, že programy pro chudé rodiny a znevýhodněné studenty zachová. „Vím, jaké to je hladovět,“ vzpomíná v emotivní televizní reklamě na dětství v chudobě, kdy navíc trpěla nemocemi a do šestnácti let byla negramotná. Přesvědčit sociálně slabší však pro ni bude těžké. Podle nedávného šetření by v rozhodujícím klání Rousseffové dalo hlas 51 procent lidí s příjmem pod 700 dolarů měsíčně, Silvaové 39. V jiných příjmových skupinách výrazně vede.

Stavebníci se bojí, výrobci biopaliv doufají
Komentátoři zjednodušeně označují program Silvaové jako mix konzervativních kroků, které mají vést ke snižování dluhů a inflace a velké dávky opatření na podporu ekologie. „Naší prioritou je držet inflaci pod kontrolou, aby se vytvořilo prostředí, které Brazílii umožní více růst,“ slibuje kandidátka, jež chce dát centrální bance více nezávislosti.
Ekonomové si sice nedělají velké iluze o programu pro mnohé poměrně nečitelné Silvaové, bojí se ale pokračování současné hospodářské politiky. Firmy jsou v názorech na kandidátky poměrně rozdělené. Od Silvaové se obecně očekává vylepšení byznysového klimatu a přilákání investorů. Některé společnosti se ale změn bojí, protože nová prezidentka by je mohla zbavit přístupu k výhodným půjčkám a pustit na trh zahraniční konkurenci.
Velké rozdíly panují mezi jednotlivými sektory. Rousseffové se daří sbírat dary hlavně od stavebních firem, které se těší velkým zakázkám. Spoléhat se rovněž může na vlivný agrární sektor, jenž se obává ekologických zásad Silvaové. Nemůže jí zapomenout letitý boj proti rozšiřování zemědělských ploch na úkor deštných pralesů. „Vím jen to, že byla vždycky proti agrobyznysu. Nevěřím jí,“ citoval The Wall Street Journal brazilského farmáře, který pěstuje kukuřici a sóju.
Silvaová však v poslední době zmírnila svůj negativní postoj ke geneticky modifikovaným plodinám. Za sebou má navíc pěstitele cukru a výrobce etanolu, kteří očekávají, že zvýší regulované ceny benzinu a nafty a obnoví daně z nich. „Zdanění znečišťujících fosilních paliv otevírá prostor pro obnovitelné zdroje, které snižují emise,“ slibuje si podle agentury Reuters Elizabeth Farinová, šéfka asociace Unica, která zastřešuje producenty cukrové třtiny a výrobce etanolu.
Pro některé společnosti je situace velmi složitá. Cenová politika Rousseffové týkající se pohonných hmot má negativní dopad na ropný gigant Petrobras, který přichází o zisky a hromadí dluhy. Jenže podpora obnovitelných zdrojů mu také nepomůže.