Brexit: do arény vstupují velké firmy, nechtějí přijít o snadný přístup na evropský trh

Tihle jsou proti. Ani podnikatelská sféra nemá na odchod Británie z EU jednotný názor. Tahákem
výlohy, kterou pro kolemjdoucí připravila londýnská kancelář organizace Leave.eu (Opusť.eu), je
laskomina místního cukráře s etiketou evokující jednu z nejúdernějších anglických frází. Aby nedošlo
k mýlce, komu je česky nepublikovatelný vzkaz určen, je na ní i karikatura premiéra Camerona.

Tihle jsou proti. Ani podnikatelská sféra nemá na odchod Británie z EU jednotný názor. Tahákem výlohy, kterou pro kolemjdoucí připravila londýnská kancelář organizace Leave.eu (Opusť.eu), je laskomina místního cukráře s etiketou evokující jednu z nejúdernějších anglických frází. Aby nedošlo k mýlce, komu je česky nepublikovatelný vzkaz určen, je na ní i karikatura premiéra Camerona. Zdroj: Reuters

Bitva zastánců s odpůrci setrvání Velké Británie v Evropské unii se tento týden na ostrovech rozhořela na ostro. Příznivci setrvání mají silnou podporu firem a manažerů, kteří argumentují obchodními výhodami.

Šéfové velkých firem jako například BT, Marks & Spencer či Vodafone podepsali otevřený dopis zveřejněný v Times, v němž varují, že odchod z unie by podkopal investice v ostrovním království a měl negativní dopad na pracovní místa.

Přesto tohoto dopisu využili i zastánci vystoupení z EU, když opětovali palbu argumentem, že dvě třetiny největších britských firem z burzovního indexu FTSE 100 dopis nepodepsaly. Richard Tice, zakladatel webu Leave. eu, dokonce vládu osočil, že Downing Street zneužila peníze daňových poplatníků k tomu, aby na velké firmy vytvořila tlak.

Čtěte komentáře zahraničního tisku:

Bez zajímavosti není v této souvislosti výsledek průzkumu společnosti CBRE a Britské průmyslové konfederace (CBI), který zjišťoval náladu mezi dvěma stovkami firemních šéfů. Na 83 procent z nich označilo Londýn za větší mezinárodní centrum byznysu než New York, Paříž, Hongkong či Tokio, a to právě díky členství Velké Británie v EU, které podle respondentů dává Londýnu mnohem více mezinárodní dosah.

„Udržet si náskok před naší globální konkurencí bude hlavní prioritou londýnských firem,“ uvedla včera pro Bloomberg Lucy Haynesová ze CBI. „Přístup na jednotný evropský trh s půl miliardou zákazníků je pro britské firmy neoddiskutovatelná výhoda, kterou chceme zachovat.

Odchod si přeje menšina poslanců
Britští poslanci začínají veřejně deklarovat svůj postoj k nadcházejícímu referendu o setrvání Velké Británie v EU. Z 557 poslanců dolní komory britského parlamentu, kteří se zatím přidali na jednu, či druhou stranu, je 424 zákonodárců pro setrvání v unii, jen 133 je pro ochod, z toho 122 je konzervativců. Ukazuje se, že zastánců odchodu z EU je – minimálně mezi poslanci – drtivá menšina.

“To zní jako rajská hudba uším premiéra Davida Camerona, který odstartoval kampaň za setrvání v unii, o kterém rozhodne referendum 23. června. Podpora velkého byznysu se mu velmi hodí, protože stojí minimálně proti polovině poslanců své vlastní Konzervativní strany a několika členům svého kabinetu, kteří chtějí evropskému společenství říci sbohem.

Cameron si tento týden vjel do vlasů s odcházejícím londýnským starostou Borisem Johnsonem, který je také poslancem za konzervativce. Ten podle analytiků sází vše na to, že Cameron bude nucen po prohraném referendu odstoupit a on bude nejlepším kandidátem na jím uvolněné místo. „Pokud se však v tomhle mýlí, bude to konec jeho politické kariéry,“ nechal se na rozhlasových vlnách BBC slyšet jeho otec, uznávaný novinář Stanley Johnson.