Propad libry neskončil, finančníci podléhají novým obavám z dopadu brexitu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Britská libra na devizových trzích sestoupila vůči dolaru na nové minimum za 31 let. Mezi obchodníky se znovu rozhořely obavy z ekonomických a finančních dopadů britského referenda, ve kterém se Britové rozhodli opustit Evropskou unii. Japonský jen kvůli nechuti investorů pouštět se do rizikových obchodů naopak posiluje.

Kolem 18:10 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,7 procenta na 1,1072 dolaru a k jenu kleslo o 1,6 procenta na 112,47 jenu. Jen vůči dolaru zpevnil o 0,9 procenta na 101,57 jenu. Libra se k dolaru propadla o dvě procenta na 1,3013 dolaru, nejníže od září 1985. Na úroveň před červnovým hlasováním o brexitu ztrácí zhruba 13 procent.

Společnost Standard Life Investments v pondělí oznámila, že pozastavila obchodování ve svém nemovitostním fondu, který investuje do britských komerčních realit a který patří k největším takovým fondům v Británii. Společnost uvedla, že se pro tento krok rozhodla kvůli nárůstu požadavků na vyplacení podílů.

Souvislost přitom vidí s nejistotou po referendu. Podle agentury Reuters jde o jednu z prvních známek velké finanční tísně v souvislosti s vítězstvím takzvaného brexitu.

Po pondělní nepříznivé zprávě o náladě ve stavebním průmyslu dnešní průzkum ukázal, že britský sektor služeb vykazoval minulý měsíc pouze minimální pokles aktivity.

Data pokrývají období před britským referendem o brexitu a nejsou příliš špatná, investoři je však zhodnotili jako negativní signál a obávají se dalších zpráv, které by mohly naznačit další oslabení britské ekonomiky.

To by mohlo přimět britskou centrální banku k uvolnění měnové politiky. Guvernér centrální banky Mark Carney dnes pouze okrajově zmírnil očekávání dalšího agresivního uvolnění měnové politiky v příštích měsících kvůli šoku, který způsobí ekonomice brexit.