Británie bude žádat jasnou ochranu zájmů členů EU mimo eurozónu

Londýn

Londýn Zdroj: ctk/AP

Jednoznačnou ochranu zájmů zemí EU, které se nechtějí stále těsněji integrovat v rámci eurozóny, bude britská vláda požadovat při začínajících jednáních o novém nastavení vztahů mezi Londýnem a Evropskou unií. V britském parlamentu to dnes při prvním projednávání návrhu zákona o referendu o Evropské unii řekl ministr zahraničí Philip Hammond.

Zákon, jehož jádrem je otázka „Měla by Velká Británie zůstat členem Evropské unie?“, je právním podkladem pro budoucí hlasování o dalším působení země v EU. Referendum by se mělo konat do konce roku 2017, pravděpodobný je ale časnější termín.

Hlasování slíbil před květnovými volbami britský konzervativní premiér David Cameron. Před jeho vyhlášením chce dojednat zásadní změny vztahu ostrovního království s Bruselem a evropskými partnery.

Nutná změna

„Evropská unie potřebuje změnu. A britský vztah s EU potřebuje změnu… Věříme, že Brusel dostal příliš pravomocí a některé z nich by měl vrátit hlavním městům,“ prohlásil dnes britský ministr zahraničí. Evropská unie podle něj musí být daleko méně byrokratická, daleko více schopná konkurence a také demokratičtější, s větší rolí národních parlamentů.

„Tyto otázky mají odezvu ve všech členských zemích. Změna prospěje všem a připraví EU na 21. století,“ uvedl Hammond. Klíčové prvky požadavků Británie podle něj premiér Cameron formálně sdělí svým evropským partnerům koncem měsíce na summitu EU v Bruselu.

Jako jednu z konkrétních oblastí, kde je změna nutná, uvedl britský ministr právě ochranu zájmů zemí, které se nechtějí podílet na stále užší integraci „evropského jádra“, tedy nyní devatenáctičlenné eurozóny.

Hlasování i pro mladší ročníky

Návrh referenda dnes britskou Dolní sněmovnou s velkou pravděpodobností projde. Debatuje se ale nad jeho konkrétními detaily. Poslankyně za Zelené Caroline Lucasová prosazovala, aby se hlasování mohli účastnit i lidé ve věku 16 a 17 let, kteří mohli jít k urnám při loňském referendu o nezávislosti Skotska. Podobné přání, byť v obecnější podobě volebního práva pro takto staré Brity, vyslovil také labouristický stínový ministr zahraničí Hilary Benn.

Jinou diskutovanou otázkou dnes je, jakým způsobem bude moci před volbami vystupovat státní správa a ministři Cameronovy vlády, z nichž někteří jsou výrazně euroskeptičtí. Poslanci také diskutují o tom, jaká výše veřejných prostředků by měla být určena na kampaň před hlasováním.