Británie může i po brexitu platit unii miliardy liber

Theresa Mayová

Theresa Mayová Zdroj: CTK

Trhovci podporují brexit
Trhovci podporují brexit
Trhovci podporují brexit
Trhovci podporují brexit
Hlasování o brexitu
14
Fotogalerie

Celkem 7,1 miliardy liber ročně posílala Británie jako čistý  plátce do EU. Pokud si chce zachovat přístup na evropské trhy, tak velkou část z těchto peněz nejspíše bude muset posílat nadále.

Tvrdý brexit, tedy odchod Velké Británie z Evropské unie, aniž by měla uzavřené obchondní smlouvy, by mohl značně zasáhnout britskou ekonomiku. Tomu hodlá vláda Theresy Mayové zamezit, a tak uvažuje o tom, že by i po odchodu ze společenství platila unii miliardy liber ročně. Od této praxe si slibuje, že brexit bude mírný, což by umožnilo firmám ve finančním sektoru a průmyslu uskutečňovat obchody v zemích EU.

Vládu v tom podporuje poměrně silná lobbistická skupina bankéřů sdružených v londýnské City. Na prosazení takového opatření mají zásadní zájem, aby se nakonec nemuseli stěhovat do „nudného“ Frankfurtu či socialistické Paříže. Zprávu přinesl deník Financial Times, který se opírá o vyjádření jednoho ze starších ministrů konzervativní vlády. „Budeme velmi opatrní v tom, jak to budeme vysvětlovat,“ řekl pro FT.

Velkým zastáncem toho, aby Spojené království nadále hradilo do bruselské společné kasy příspěvky, je také Oliver Letwin, politický exšéf kabinetu Davida Camerona. „Pokud si máme koupit přístup na trhy tím, že budeme nadále přispívat do rozpočtu EU, pak to může být dobrá cena za to, že umožníme zapojení mnoha britským pracovníkům na společný trh,“ uvedl.

Jeden z významných argumentů, který zastánci odchodu z EU užívali, byl ten, že po brexitu dojde k za stavení finančních transferů do Bruselu a státní rozpočet  na tom vydělá. Podle Úřadu pro národní statistiky činil roční čistý britský příspěvek  do EU v letech 2010 až 2014 průměrně 7,1 miliardy liber.

Rozhodnutím posílat do Bruselu peníze může Mayová rozzlobit některé své spolustraníky z Konzervativní strany, kteří při referendu žádali brexit. S pokračováním hrazení příspěvků například nesouhlasí poslanec Conor Burns. „Odchod z EU neznamená, že budeme nadále platit EU,“ řekl s tím, že tohle bylo výslovně odmítnuto v květnovém referendu britského lidu. Tamní ministerstvo financí odhadlo, že by tvrdý brexit mohl vyjít zemi zhruba na dva biliony liber ročně.