Británie roste nebývalým tempem

Londýnské City

Londýnské City Zdroj: HB Reavis

Velká Británie má důvod k oslavě. V loňském roce totiž tamější ekonomika vzrostla o 1,9 procenta, tedy nejrychleji od počátku finanční krize v roce 2007.

Drahé značky šampaňského se však otvírat zřejmě nebudou. V závěru loňského roku britské hospodářství opět zpomalilo. Pachuť recese v peněženkách britských spotřebitelů navíc přiživuje i fakt, že Británie dosud nedosáhla předkrizového maxima. Vyplývá to z posledních dat britských statistiků.

Experti varují, že rychlejší růst může být obtížně udržitelný bez výrazného oživení vývozu, investic a především mezd. Příjmy obyvatel loni rostly pomaleji než ceny a Britové byli nuceni sáhnout na své úspory. „I přes pokles reálných mezd se spotřebitelé odhodlali více utrácet,“ zdůrazňuje přesto lepšící se náladu Britů ministr průmyslu Vince Cable.

Optimismus podnikatelů

Více optimismu hlásí i podnikatelský sektor. „Průzkum mezi podnikateli ukazuje na úrovně, které jsme neviděli po desetiletí,“ uvádí John Longworth z britské obchodní komory pro BBC. Vlivná britská obchodní lobby CBI potvrzuje, že tržby firem rostou nejrychleji za celou dobu trvání finanční krize. Nejzranitelnějšími segmenty britské ekonomiky zůstávají stavebnictví a průmysl, obě odvětví v závěru roku zpomalila.

Přestože aktuální data povzbuzují spekulace o utažení britské měnové politiky, z centrální banky zaznívají spíše zdrženlivé soudy. Podle guvernéra Marka Carneyho není pro brzký růst úrokových sazeb zatím prostor. „Mimořádné stimuly zůstávají za současných ekonomických podmínek stále klíčové,“ uvedl Carney v minulém týdnu se znalostí silných čísel za první tři čtvrtletí loňského roku.

K dosažení předkrizové úrovně ekonomice aktuálně chybí kolem 1,3 procenta.