Britové hlasují o setrvání země v EU, síly jsou prý vyrovnané

Nigel Farage při referendu o brexitu

Nigel Farage při referendu o brexitu Zdroj: ctk

Agitátoři kampaně za setrvání v EU mají v ulicích Londýna jasnou převahu
Agitátoři kampaně za setrvání v EU mají v ulicích Londýna jasnou převahu
Letadlo nad Temží vleče plakát "Vote Remain"
Nemůžete si vybrat ze dvou možností? Církev nabízí třetí cestu
Podle mnohých komentátorů výsledek referenda může ovlivnit nedávná vražda poslankyně Jo Cox
28
Fotogalerie
Ve Velké Británii se v osm hodin ráno středoevropského času otevřely volební místnosti, v nichž občané vybírají mezi setrváním země v Evropské unii a odchodem z toho bloku. Referendum, které napjatě sleduje celá Evropa, skončí po patnácti hodinách, tedy ve 23:00 SELČ. První výsledky se čekají kolem půldruhé hodiny po půlnoci a konečné v pátek ráno.

Hlasovat mohou všichni britští občané starší 18 let, kteří jsou zapsáni ve voličských seznamech. K urnám mohou jít i občané Irska, Malty a britského Společenství s trvalým bydlištěm v Británii. Na rozdíl od parlamentních voleb mají právo hlasovat i občané Gibraltaru. Celkem může k urnám přijít 46,5 milionu lidí.

Na hlasovacích lístcích je otázka „Mělo by Spojené království zůstat členem Evropské unie, nebo by mělo Evropskou unii opustit?“ Voliči na doporučení volební komise nezaškrtávají varianty označené pouze Ano a Ne, ale opatřené slovy „Zůstat členem Evropské unie“ a „Opustit Evropskou unii“. Lístky jsou vytištěny v angličtině, ve Walesu i ve velštině.

Účast v britském referendu je podle zpráv v twitteru hojná
Před volebními místnostmi, v nichž dnes Britové rozhodují o svém vztahu k evropské integraci, se podle informací na sociálních sítích tvoří nebývale dlouhé fronty. Podle očitých svědků hlasující v Londýně neodradilo ani ranní špatné počasí.

Ve čtvrti Wandsworth v jihozápadní části londýnského centra podle zpráv na twitteru stojí fronty, které tam při parlamentních volbách nebývají. Řada čekajících se vytvořila i ve West Hampsteadu na severozápadě města a na řadě dalších míst v metropoli i na venkově.

„Nikdy jsem ve volbách nemusela stát ve frontě. Všichni to berou vážně!,“ napsala na twitteru obyvatelka Londýna Rebeca Soniová. „Před volební místností jsem nikdy frontu neviděl, a to tu žiju deset let,“ připojil se uživatel Mauro Murgia.

Hlasuje se ve 382 volebních okrscích, které budou po uzavření uren postupně ohlašovat výsledky během noci. Velký objem dat se čeká hlavně kolem třetí a páté hodiny ranní SELČ. Prvním signálem o výsledku ale může podle expertů být informace o účasti: čím víc lidí k urnám přijde, tím větší je šance na setrvání Británie v EU.

Poměr mezi stoupenci a odpůrci brexitu je vyrovnaný

Poměr hlasů mezi stoupenci a odpůrci setrvání Británie v Evropské unii je rozdělen přesně na polovinu. Ukázal to průměr posledních šesti průzkumů, který dnes spočítala agentura Reuters. Od ledna letošního roku, kdy byl rozdíl až deset procentních bodů ve prospěch stoupenců setrvání v EU, se podíl zastánců takzvaného brexitu postupně zvyšoval. Jejich hlas nabyl převahy zhruba před týdnem, nyní je ale poměr sil vyrovnaný. Jediný průzkum zveřejněný dnes však opět dává mírně navrch zastáncům EU.

Ankety provedené bezprostředně po hlasování u volebních uren, obvyklé při parlamentních volbách, se dnes organizovat nebudou. Předpokládaný rozdíl mezi hlasy obou táborů je totiž menší než chybová hranice, která se pohybuje obvykle kolem tří procent.

Nový průzkum, který dnes zveřejnila britská média, dává mírný důvod k optimismu příznivcům blízkých vztahů Británie s kontinentem. Podle telefonické ankety provedené společností Ipsos Mori tento týden by proti odchodu hlasovalo 52 procent lidí, kdežto pro brexit se hodlá vyslovit 48 procent dotázaných.

Rozhodne počasí?

Jiný průzkum, podle listu The Sun poslední před hlasováním, dává stoupencům evropské integrace dokonce desetiprocentní náskok před euroskeptiky. Společnost Populus přisuzuje přívržencům členství v EU 55 procent hlasů, odpůrcům 45 procent.

Na výsledek hlasování bude mít podle analytiků značný vliv výše volební účasti. Čím vyšší bude, tím vyšší je pravděpodobnost, že zvítězí zastánci setrvání v EU. Podle průzkumu agentury BSG Research by mohla účast dosáhnout 67 procent, což je zhruba stejně jako při loňských parlamentních volbách. Více lidí odhodlaných jít hlasovat je podle průzkumu ale mezi lidmi staršími 65 let, kteří jsou dlouhodobě spíše příznivci brexitu.

Vítězem jsou sázkovky

Americký list The New York Times dnes napsal, že předpovědi jsou těsné, ale britské referendum má už nyní jasného vítěze: jsou jím sázkové kanceláře. Ten, kdo ve středu v Londýně vsadil na setrvání Británie v EU devět liber (320 Kč), má šanci vyhrát jen dvě, napsal newyorský deník. Sázka jedné libry na odchod může naopak vynést až trojnásobek.

Pravděpodobnost, že Británie z osmadvacítky neodejde, je podle britských bookmakerů až osmdesátiprocentní. Sázkové kanceláře jsou si jisty, že hospodářské zájmy přikazující zůstat zvítězí nad idejemi národní identity.

O dopadech referenda by měly jednat všechny unijní země společně, nemá smysl, aby je odděleně řešily menší skupiny států, je přesvědčena německá kancléřka Angela Merkelová. Řekla to dnes v Berlíně po schůzce s novým šéfem rakouské vlády Christianem Kernem. Znovu podpořila setrvání Británie v EU a dnešní den označila za velmi zvláštní.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker podle mluvčího komise pokračuje ve svých „intenzivních kontaktech s evropskými lídry“. Evropské instituce a významná hlavní města EU do poslední chvíle ladí reakci na obě možné varianty výsledku dnešního britského hlasování o EU.