Britské vyšetřování Litviněnkova úmrtí mělo politické pozadí, říká Moskva

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov Zdroj: ctk

Ruské ministerstvo zahraničí odmítlo zveřejněnou zprávu o britském vyšetřování smrti bývalého ruského tajného agenta Alexandra Litviněnka, který v Británii zemřel v roce 2006 na otravu poloniem. Podle Britů byl Litviněnko zavražděn na příkaz Moskvy. Vyšetřování podle mluvčí ministerstva Mariji Zacharovové bylo neprůhledné a zpráva je zaujatá, zpolitizovaná a kazí vztahy obou zemí. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov upozornil, že dokument může rusko-britské styky "otrávit".

Zacharovová uvedla, že obsáhlejší hodnocení zprávy britského soudu Moskva sdělí po jejím podrobnějším prostudování. Nicméně ruská pozice k případu je dobře známá a nijak se nemění.

„Litujeme, že čistě trestněprávní případ byl zpolitizován a zkalil celkové ovzduší dvoustranných vztahů,“ řekla Zacharovová novinářům podle ruských agentur.

„Je zjevné, že rozhodnutí zastavit vyšetřování koronera a zahájit 'veřejné slyšení' mělo jasné politické pozadí. Důvod je zřejmý - proces, přestože tak byl označován, nebyl transparentní ani pro ruskou stranu, ani pro veřejnost vzhledem ke specifice uzavřeného projednávání materiálů pod záminkou 'tajnosti',“ uvedla mluvčí ruské diplomacie.

Chybí prý konkrétní důkazy

„Vzhledem k tomu nebylo důvodu očekávat, že závěrečná zpráva zpolitizovaného a krajně neprůhledného procesu, probíhajícího podle předem stanoveného 'potřebného' rozhodnutí, bude najednou objektivní a nestranná,“ dodala Zacharovová.

Podle dnes zveřejněného výsledku britského vyšetřování existují důkazy, že bývalí ruští agenti Lugovoj a Dmitrij Kovtun otrávili kritika Kremlu Litviněnka izotopem radioaktivního polonia 210. Látku mu přimíchali do čaje během schůzky, která se na podzim 2006 konala v londýnském hotelu Millennium. Soudce ale kromě toho dospěl i k závěru, že vraždu „pravděpodobně schválil“ ruský prezident Vladimir Putin.

Peskov dnes opět tvrdil, že britské straně chybí „konkrétní důkazy“. „Podobá se to asi nějakému vtipu. Očividně to můžeme dát do souvislosti s elegantním britským humorem,“ podotkl Putinův mluvčí s poukazem na to, že britská tvrzení se zakládají na důvěrných informacích blíže neurčených činitelů britské tajné služby.